Reprezentanţii unor asociaţii care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-au întâlnit ieri cu oficiali din Primăria Botoşani şi din alte instituţii. Dezbaterea publică găzduită de sala de şedinţe a Consiliului Municipal a fost organizată în cadrul Proiectului „Botoşani accesibilizat” şi a urmărit conștientizarea administrației publice locale asupra deficiențelor existente la infrastructura stradal – pietonală a municipiului Botoșani, din perspectiva adaptării spațiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilități. Moderatorul întâlnirii a fost Daniel Hliban, directorul Filialei Botoşani a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. „Această dezbatere îşi doreşte să pună în normalitate un lucru simplu pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, dar un lucru foarte important şi greu de atins pentru persoanele care nu pot să meargă, care nu văd, care nu aud. Vrem să vorbim despre ce înseamnă accesibilizarea unui oraş. Ştiu că toate problemele depind de buget, dar măcar să ne dorim să luptăm împreună pentru a face oraşul Botoşani mai prietenos cu persoanele cu dizablităţi”, a spus Daniel Hliban, în debutul întâlnirii.
Cătălin Flutur, primarul municipiului, a salutat iniţiativa organizării unei dezbateri publice. „Din păcate, cei care nu înţelegem la timp nevoile dumneavoastră, suntem un pic mai detaşaţi. Eu vreau să vă spun că împreună cu colegii mei, am ieşit din detaşarea de care vă vorbeam. Am început să înţelegem mai bine şi îmi fac mea culpa dacă am înţeles târziu, problemele dumneavoastră. În acest sens, din punctul de vedere al Primăriei Botoşani, vreau să vă spun că în continuare vom face cât mai mult, în primul rând că am înţeles, dar în al doilea rând pentru că avem o obligaţie legală”, a afirmat primarul. Potrivit edilului, lipsa banilor nu ar trebui să afecteze demersul municipalităţii care vizează rezolvarea treptată a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Referindu-se la partea legislativă, edilul a făcut trimitere la ordinul emis în anul 2012 privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. „Voi face tot ce este posibil să ducem la îndeplinire, până la capăt, acest ordin. Cred că în faţa lui Dumnezeu nu o să fim corecţi, dacă nu facem lucrul acesta. Pe lângă probleme de accesibilizare, noi încercăm să rezolvăm probleme punctuale. În general, în toate proiectele noastre, ţinem cont de obligaţiile pe care le avem în raport cu persoanele cu dizabilităţi”, a mai spus Cătălin Flutur.
În acelaşi cadru, Daniel Hliban a prezentat trei pliante. Primul îşi propune să ajute o persoană care nu are probleme de sănătate să înţeleagă mai uşor ce înseamnă o persoană cu deficienţe de auz şi limbajul mimico – gestual. Al doilea aparţine Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, iar al treilea este realizat de Asociaţia Help&Advice (Ajutor şi Consiliere) Suceava, care îşi propune să-i sensibilizeze pe şoferii care obişnuiesc să lase maşinile pe locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap. Acest pliant poate fi pus pe parbrizul maşinilor lăsate pe locurile destinate persoanelor cu handicap.
Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului „Dizab-Tin-Act”, iniţiat de Institutul Bucovina, Asociaţia „Help and Advice”, Centrul de Consiliere, Psihoterapie şi Dezvoltare Umană – Psihascend.
Radu Alexa, preşedintele Asociaţiei „Help and Advice”, a arătat că Proiectul Dizab – Tin – Act se adresează tinerilor cu dizabilităţi din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi. 25 de tineri au fost sprijiniţi de 12 mentori ai unor ONG-uri de profil pentru a iniţia dezbateri alături de autorităţile locale vizând necesitatea şi conformarea spaţiului fizic din perspectiva persoanelor cu dizabilităţi.
Acest proiect presupune accesibilizarea infrastructurii stradale, a transportului public, unităţilor de învăţământ şi includerea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.
În această perioadă, aşa după cum a afirmat Vasile Gafiuc, preşedintele Institutului Bucovina, sunt organizate vizite la instituţiile publice din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ şi Botoşani pentru a fi prezentate problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, cu solicitarea de a fi rezolvate.




