La sfârşitul lunii ianuarie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani erau înregistraţi 4.402 şomeri (din care 1.748 femei), rata şomajului fiind de 3,22%. Comparativ cu luna precedentă, când rata şomajului a fost de 3,08%, în această lună acest indicator a înregistrat o uşoară creştere, 196 de şomeri. Trendul se menţine crescător, în luna noiembrie a anului trecut, înregistrându-se o rată a şomajului de 2,97%.
Din totalul de 4.402 persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani, 1.098 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.304 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 2.967 şomeri provin din mediul rural şi 1.435 sunt din mediul urban.
Cei mai mulţi şomeri botoşăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 40 de ani. Astfel, 1.358 de persoane înregistrate la AJOFM aveau între 40 şi 49 de ani, 788 între între 50 şi 55 de ani, iar 998 peste 55 de ani. Şomajul se manifestă destul de pregnant şi rândul botoşănenilor cu vârste între 30 şi 39 de ani, 670 de persoane fiind în căutarea unui loc de muncă. Cea mai puţin expusă şomajului este categoria de vârstă 25-29 de ani, în care se înregistrează doar 179 de persoane, în timp ce sub 25 de ani sunt în evidenţele AJOFM 409 de persoane.
Şomerii cu studii primare au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoşani (32,92%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 29,26% din totalul şomerilor înregistraţi, în timp ce cei cu învăţământ liceal reprezintă 13,97%. Doar 2,02% din şomeri au studii superioare, iar 2,69% au absolvit învăţământul postliceal.
La începutul acestei săptămâni, în judeţul Botoşani erau disponibile 935 de locuri de muncă. Angajatorii mai caută specialişti cu studii superioare, în special ingineri (specializaţi: în confecţii de piele şi înlocuitori, în construcţii, în industria alimentară, metalurgie, automatişti, energeticieni sau electronişti), economişti, farmacişti, biologi, jurişti, arhivişti, laboranţi, dar şi funcţionari în diferite structuri ale administraţiei publice locale.
Oferta pentru botoşănenii cu studii medii este destul de diversă, dar, din păcate, în general, salariul oferit este minim pe economie, şi anume 2.080 de lei brut. Cele mai multe posturi sunt în construcţii şi în domeniul industriei uşoare, dar sunt scoase la concurs şi posturi de bucătari, chelneri, barmani, coafeze, frizeri, cosmeticiene, dar şi agenţi de pariuri, agenți comerciali, vânzători sau călcătorese.
De asemenea, în oferta de muncă AJOFM se găsesc şi posturi pentru persoanele necalificate, care nu au studii profesionale sau liceale absolvite, dar şi acestea sunt în construcţii şi confecţii.