Criza provocată de pesta porcină şi în special măsurile dispuse de autorităţi pentru limitarea extinderii ei au provocat o adevărată furtună.
Iubitorii de maidanezi, nemulţumiţi de eliminarea câinilor sălbăticiţi din zonele de protecţia şi supraveghere a focarelor de pestă porcină, au trecut la ameninţarea primarilor pe care îi consideră direct răspunzători de această decizie, deşi ea este prevăzută în planul naţional de combatere a pestei porcine africane, care este făcut după măsurile impuse de Uniunea Europeană. Mai mult, acel plan prevede că toate animalele carnasiere care pot porta virusul să fie eliminate, chiar dacă fac sau nu parte din specii protejate.
Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat la Pomârla, unde familia primarului Dumitru Chelaru a primit ameninţări pe reţelele de socializare şi nu numai. „Este inadmisibil până unde s-a ajuns. Mi-au ameninţat fata care este studentă, pentru că aş fi decis să omor câinii fără stăpân… Îmi urează să îmi moară copiii… Până aici s-a ajuns. Din ce citesc mă cutremur. Pot duce multe, dar când cineva se ia de familia mea, de copii…”, a declarat primarul de Pomârla.
Împotriva lui au fost depuse şi plângeri penale la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, lucru confirmat de comisarul şef Viorel Şerbănoiu. „Am primit mai multe plângeri vis-a-vis de acţiunea de la Pomârla.
Strict numai pe Pomârla. Sunt înregistrate la sediul IPJ, urmează să facem verificări conform legii şi automat le vom comunica”, a spus Şerbănoiu, adăugând că nu se poate pronunţa în acest moment dacă primarul de Pomârla riscă sau nu ceva: „Aţi văzut şi punctul de vedere al doamnei director (n.r. – directorul DSVSA Minodora Vasiliu, care a prezentat în Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor articolul de lege care obligă autorităţile să elimine animalele care pot transmite boala)”.
Primarul de Pomârla nu este singurul hărţuit de reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a câinilor. Joi, la sediul primăriei Hilişeu-Horia s-au prezentat trei reprezentante ale unor astfel de asociaţii, care i-au cerut primarului să nu omoare câinii sălbăticiţi. „Au venit trei doamne dintre care una a spus că e doctor. Mi-au lăsat nişte hârtii cu antet în limba germană şi au insistat să construiesc padocuri. Dar cu ce bani? Abia reuşim să asigurăm cofinanţările la proiectele pe care le avem. Le-am spus că iubim şi noi animalele, dar nu putem risca să aducem virusul în sat. Eu vreau să pot să dau ochii cu oamenii, nu să ies din casă pe ascuns, noaptea, pentru că nu am făcut ce trebuia să fac la timpul oportun”, a declarat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu-Horia.
Acesta nu-şi explică de ce organizaţiile respective nu îşi pun problema că molima ar putea decima atâţia porci, care ar fi o pierdere uriaşă pentru comunitate, şi sunt îngrijorate doar de câinii sălbăticiţi. „Le-am spus că în drum spre mine au călcat 40 de furnici şi gândăcelul din poveste. Acestea nu sunt tot animale? De ce nu le plâng şi lor de grijă? Mai mult, doamna care a zis că e doctor susţinea că nu sunt câinii purtători ai virusului, că acesta se transmite doar de căpuşe. Să mă scuze, eu nu sunt medic, sunt doar un lăcătuş cu studii medii, dar când tai un porc, câinii vin şi mănâncă resturile, sângele. Şi dacă porcul era purtător de virus, iar câinele pleacă la altă gospodărie şi tot aşa, nu se transmite virusul?”, s-a întrebat retoric primarul de Hilişeu. Ioan Butnaru susţine că va lua toate măsurile care se impun pentru ca virusul pestei porcine să nu ajungă în sat, chiar cu riscul de a supăra iubitorii de maidanezi.