Câteva sute de angajaţi ai sistemului de protecţie socială vor protesta, mâine, între orele 11.00 şi 13.00 în faţa sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani. Ei sunt nemulţumiţi că în acest an nu li s-au acordat sporurile aşa cum le-au fost promise şi conform buletinelor de expertizare a locurilor de muncă, ci la nivelul lunii decembrie 2018.
Sindicaliştii reclamă că, deşi buletinele de expertizare prevăd un spor care variază între 15% şi 50% în funcţie de locul de muncă, angajaţii DGASPC au primit toţi sporuri de 15%. „Ni s-a spus clar că vom avea sporurile din buletinele de expertizare. S-au făcut şi dispoziţii în acest sens, dar cu două zile înainte de leafă aflăm că nu se mai acordă sporul şi se păstrează cel de anul trecut. E şi normal să apară nemulţumiri, pentru că sunt oameni care lucrează cu persoane cu handicap şi au nevoie de fiecare bănuţ”, a declarat Sebastian Lemni, prim-vicepreşedinte al Sindicatului „Impact”.
Conducerea DGASPC susţine că a fost forţată să ia această decizie din cauza celebrei Ordonanţe 114, mai cunoscută sub denumirea de „taxa pe lăcomie”, care prevede ca sporurile să fie îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018. „Le-am spus că vom da sporul aşa cum scrie la lege, iar Ordonanţa 114 spune «cuantumul sporurilor se păstrează la nivelul lunii decembrie». Aşa am şi dat. Nu pot să încalc un act normativ. Noi am încercat să asigurăm salariile şi, mai mult, am fost printre primele judeţe care am acordat voucherele de vacanţă”, a declarat Doina Nacu, directorul DGASPC. Aceasta a mai spus că de la 1 ianuarie angajaţii Direcţiei beneficiază de indemnizaţie de hrană şi, conform Legii salarizării, s-au majorat lefurile cu până la 25% din grila de salarizare pe care angajaţii vor trebui să o atingă în 2022.
Situaţia a fost semnalată la jumătatea lunii ianuarie de consilierul local PNL, Marius Oroşanu, dar ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, susţinea atunci că e o „falsă problemă”.