Numărul botoșănenilor diagnosticați cu gripă se menține ridicat la nivelul județului. În ultiam săptămână au fost raportate 23 de cazuri de gripă, șapte persoane având nevoie de spitalizare.
De asemenea, în săptămâna 11-17 februarie, a apărut un caz de gripă la un copil de până în patru ani, iar cele mai multe sunt la categoria de vârstă 15-49 de ani.
Potrivit datelor prezentate de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în perioada amintită au mai fost 1.281 de botoșăneni cu viroze respiratorii şi 479 cu pneumonii, cei mai afectaţi fiind copiii.
Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut și în județul Botoșani, ca în toată ţara, astfel că Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. La primele semne de gripă – febră, dureri de cap, dureri musculare, rinoree, tuse – stați acasă, odihniți-vă și sunați medicul.
Judeţul Botoşani a solicitat încă 2.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea încă nu au sosit, deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că au fost suplimentate dozele la nivelul ţării.
Ministerul Sănătății îndeamnă populația să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume fructe, legume și alimente bogate în proteine.
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația.
Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.