Un nou caz de pestă porcină africană a fost anunțat în această seară de către autorități. Este vorba de un mistreț găsit mort ieri pe Fondul de vânătoare Huntsmanship de la Ibăneşti. Probele trimise pentru analize la Laboratorul de la Suceava au pus în evidență că acesta a fost răpus de pesta porcină africană. De asemenea, în cursul zilei de astăzi au venit și confirmările de la București pentru cei doi mistreți suspecți de pestă porcină vânați în weekend. „Avem încă un focar de pestă porcină africană la porc mistreț în pădurea din comuna Pomârla (n.r. – Ibănești). Și tot astăzi s-au primit rezultatele de la laboratorul din București pentru cei doi porci mistreți care au fost împușcați în pădurea de la Ibănești”, a declarat prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu.
Potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Minodora Vasiliu, porcul a fost ars, luându-se toate măsurile pentru limitarea focarului.
Pe motiv că sunt în aceeași zonă s-a stabilit că nu este vorba de un nou focar, ci de mortalitate în cadrul aceluiași focar. Astfel, restricțiile impuse – limitarea circulaţiei animalelor, interzicerea scoaterii porcilor din gospodării, interzicerea creşterii sau lăsării libere a acestora în localităţi, interzicerea comercializarea lor la târgurile de animale, interzicerea pătrunderii în pădurile unde sunt focarele de pestă, instituirea filtrelor de dezinfecţie din jurul Pomârlei – rămân în vigoare.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. Ulterior, pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, alţi doi porci mistreţi au fost răpuşi de pestă. La sfârşitul săptămânii trecute virusul a mai fost pus în evidenţă la doi mistreţi vânaţi pe Fondul de vânătoare Huntsmanship de la Ibăneşti.
Primele cazuri la porcii domestici au fost înregistrate la Cantonul Silvic al liceului din Pomârla, unde două animale au fost diagnosticate cu teribilul virus, pentru ca, ulterior, acesta să fie pus în evidenţă şi la porcii îngrijitorului. Cele patru animale au fost asomate şi incinerate, proprietarii urmând a fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 8 şi 10 lei pe kilogram.