PSD vrea să limiteze pierderile de imagine după ce s-a opus majorării alocaţiilor pentru copii, iar, ulterior, un amendament al liberalilor la Legea bugetului a dus la creşterea acestora.
După jocul cu revotarea amendamentului făcut de Liviu Dragnea şi anunţul triumfalist al premierului Viorica Dăncilă privind Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică de la 1 martie cuantumul alocaţiilor, a intrat în scenă ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi. Acesta a anunţat la un post de televiziune că majorarea alocațiilor stă acum în pixul președintelui Klaus Iohannis. „Neştiind când preşedintele va promulga legea bugetului de stat am modificat un pic articolul 2 , în sensul că ordonanţa va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe 2019. Dacă preşedintele promulgă bugetul până în 28 februarie şi îl avem publicat în Monitorul Oficial, începând cu 1 martie ne dorim să mărim alocaţiile şi în aprilie să facem plata pentru martie”, a declarat Marius Budăi.
Prin acest joc politic josnic, PSD încearcă să forţeze mâna preşedintelui de a promulga cât mai repede bugetul, chiar dacă acesta ar putea avea obiecţii de formă şi fond la modul cum guvernarea PSD-ALDE înţeleg să împartă banii. În cazul în care preşedintele va ataca Legea bugetului, PSD va putea să-l acuze că, de fapt, el este cel care nu doreşte majorarea alocaţiilor copiilor.
Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al liberalilor la Legea bugetului care prevedea majorarea alocaţiilor. Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Amendamentul fusese respins în comisiile de buget-finanţe.
Ulterior, Liviu Dragnea a încercat să capitalizeze electoral majorarea alocaţiilor supunând din nou la vot amendamentul pe motiv că liberalii au făcut „demagogie” şi nu au identificat sursa de finanţare a majorării alocaţiilor pentru copii. El a indicat ca sursă creşterea deficitului bugetar.
Cu o săptămâna mai înainte, majoritatea senatorilor PSD-ALDE şi UDMR au respins un proiect similar. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.
Guvernarea PSD-ALDE a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.