Botoşaniul este unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, dar nici autorităţile locale nu se implică prea mult pentru schimbarea situaţiei. Unul din instrumentele pe care le-au la îndemână este atragerea fondurilor europene de pe diferite axe. Dar şi la acest capitol suntem codaşi, depăşind doar judeţul Vaslui, alt pol al sărăciei din Regiunea Nord-Est, una dintre cele mai sărace, dacă nu cea mai săracă din Uniunea Europeană.
O analiză, realizată de „Ziarul de Iaşi”, arată că prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, în judeţele Moldovei au intrat 3,6 miliarde de lei (n.r. – aproape 750 de milioane de euro). Banii nerambursabili au fost atraşi atât de autorităţile locale, de lăcaşuri de cult, dar şi firme. Faţă de programarea anterioară, printre beneficiarii POR se numără şi ministere, în ultimele două luni fiind semnate 12 contracte în valoare totală de 467 milioane lei pentru construcţia de şcoli şi îmbunătăţirea serviciilor medicale în spitale. Proiectele Ministerului Educaţiei şi ale Ministerului Sănătăţii sunt implementate în cele şase judeţe ale regiunii.
Doar Vasluiul e în urma noastră
Potrivit unei situaţii centralizatoare a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), până acum au fost semnate aproape 500 de contracte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,61 miliarde lei, iar circa 83% din această sumă reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.
Într-un top al judeţelor, Botoşaniul este pe penultimul loc, cu 504,7 milioane de lei (puţin peste 100 de milioane de euro). Clasamentul este condus detaşat de judeţul Iaşi, care a atras prin proiecte europene aproximativ un miliard de lei (930,3 milioane lei). Capitala Moldovei este urmată la mare distanţă de Bacău (645,9 milioane lei) şi Neamţ (645,1 milioane lei). Vecinii din Suceava au atras cu 60 de milioane de lei mai mult decât noi, 563,4 milioane lei, în timp ce în Vaslui au intrat fonduri europene în valoare de 321,4 milioane lei.
Majoritatea banilor merg la drumuri
Dintre cele aproape 500 de contracte semnate deja, cinci proiecte, care însumează 1,14 miliarde lei, se referă la reabilitarea de drumuri. Fiecare dintre cele cinci proiecte are o valoare de peste 100 milioane lei. Proiectele au fost stabilite ca priorităţi înainte de debutul POR, în condiţiile în care consiliile judeţene şi-au unit forţele pentru a reabilita axele de transport interjudeţene. În total, sunt peste 500 de kilometri de drum judeţean care vor reabilitaţi, tronsoane de drum care fac legătura între capitalele de judeţ. Reabilitarea axelor rutiere strategice din zona de nord-est a ţării va sprijini în mod evident şi dezvoltarea zecilor de comune care se află pe traseul acestora.
Cel mai mare proiect face referire la refacerea a 106 kilometri de drum judeţean pe traseul Botoşani – Iaşi. Este vorba de drumul strategic prin care vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi-Rediu-Răuseni-Călăraşi), DJ 282 (Răuseni-Todireni-Albeşti-Truşeşti-Dângeni-Hăneşti), DJ 297 (DN 29D-Blândeşti-Suliţa-Lunca-Todireni) şi DJ 294 (Dângeni-Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi-DJ 282 H (Şipote-limită judeţ Botoşani).