Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani va intra în lupta cu pesta porcină africană care afectează 11 comune din nordul judeţului. La sfârşitul şedinţei extraordinare a CJ, preşedintele instituţiei, Costică Macaleţi, a anunţat că s-a deschis un cont special la Trezorerie din care se vor transfera bani comunelor afectate pentru plata dezinfectanţilor folosiţi pentru combaterea molimei. „Noi am deschis un cont special pentru această chestiune şi la fel trebuie să facă şi comunele afectate şi nu numai. Noi vom asigura soluţia de dezinfecţie din zona afectată. Pe baza unei note de fundamentare, primarii trebuie să prezinte necesitatea soluţiei de dezinfecţie pe care noi o vom asigura cu bani. Din contul nostru special deschis la Trezorerie vom transfera în contul lor banii necesari”, a declarat Costică Macaleţi.
Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla, locul unde sunt cele două gospodării în care s-au îmbolnăvit porcii domestici de pestă porcină africană şi unde s-au făcut filtre de dezinfecţie, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că va cere bani din fondul CJ pentru acţiuni de prevenire şi limitare a pestei porcine africane. „Nu este doar o problemă a comunei Pomârla. Din nefericire, noi am fost sortiţi să suportăm primii pesta porcină africană. Este o problemă a judeţului Botoşani. Nu noi avem abatoare, nu noi avem un şeptel mare de porci. Au ceilalţi din zonele limitrofe şi din judeţul Botoşani. Considerăm că este o problemă a judeţului şi o gestionăm ca atare. Vom depune o documentaţie prin care cerem 50.000 lei pentru a face aceste acţiuni cum trebuie”, a precizat Chelaru.
Recipientul de 10 kilograme de Virkon S, cel mai eficient dezinfectant în lupta cu virusul pestei porcine, costă, pe piaţa liberă, aproximativ 1.000 de lei. Din această cantitate de pulbere se pot obţine o mie de litri de soluţie de dezinfectant.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. Ulterior, pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, alţi doi porci mistreţi au fost răpuşi de pestă. La sfârşitul săptămânii trecute virusul a mai fost pus în evidenţă la doi mistreţi vânaţi pe Fondul de vânătoare Huntsmanship de la Ibăneşti.
Primele cazuri la porcii domestici au fost înregistrate la Cantonul Silvic al liceului din Pomârla, unde două animale au fost diagnosticate cu teribilul virus, pentru ca, ulterior, acesta să fie pus în evidenţă şi la porcii îngrijitorului. Cele patru animale
au fost asomate şi incinerate, proprietarii urmând a fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 8 şi 10 lei pe kilogram.