Spitalul Judeţean Botoşani a introdus din această săptămână o metodă de ultimă oră pentru monitorizarea pacienţilor internaţi. Brăţările de monitorizare electronică au fost introduse de către conducerea celui mai mare spital din judeţ din mai multe motive, iar codul de bare inscripţionat pe acestea cuprinde câteva elemente de identificare ale pacientului, eliminând astfel riscul de administrare greşită a unui tratament, să fie confundaţi cu alţi colegi de salon, sau, în cazuri critice, să poată fi imediat identificaţi. Imediat după ce pacienţilor li se întocmeşte fişa de internare, le este eliberată şi o brăţară electronică cu un cod de bare ce conţine numele pacientului, data naşterii, grupa sanguină sau secţia pe care se internează şi alergiile de care suferă.
„Beneficiile unui astfel de sistem se referă la faptul că, pe timpul internării, pacientul poate fi identificat cu uşurinţă atunci când există o solicitare, iar pacientul nu poate să comunice din diferite motive. Sunt inscripţionate anumite date şi se eliberează un cod de bare care se regăseşte şi pe foaia de internare. Se elimină şi confuzia care poate apărea atunci când sunt doi pacienţi cu acelaşi nume”, a precizat medicul Ramona Elena Guraliuc, coordnatorul UPU-SMURD.
În cadrul spitalului există un server în care sunt stocate toate informaţiile medicale ale pacienţilor internaţi, iar operaţiunile efectuate sunt înregistrate imediat pentru a putea fi accesate de pe orice secţie a spitalului. Funcţionarea sistemului ţine de un soft informatic legat la baza de date a spitalului şi imprimante care inscripţionează codurile de bare pe brăţări cu autoadeziv, care sunt puse la mână şi în fisa pacienţilor. Tot în această perioadă a fost implementat şi un sistem cu cod de bare pentru analizele pacienţilor, acestea nemaiputând fi astfel încurcate în vreun fel.
„Este o imprimantă cu cod de bare pentru sânge şi alte produse biologice, la blocul central de pe Marchian şi Secţia exterioară de pediatrie. Este o imprimantă specială pentru etichetarea analizelor. Erau necesare pentru a preveni disfuncţionalităţile şi încurcarea probelor”, a declarat medicul Livia Mihalache, managerul Spitalului Judeţean.