De trei săptămâni, judeţul Botoşani a intrat sub teroarea pestei porcine. Autorităţile încearcă să limiteze molima doar la cele 11 comune aflate în zona de protecţie desenată de focarele apărute la porcii mistreţi şi la cele două cazuri din gospodări la porcii domestici. Pe lângă măsurile deja anunţate – limitarea circulaţiei animalelor, interzicerea scoaterii porcilor din gospodării, interzicerea creşterii sau lăsării libere a acestora în localităţi, interzicerea comercializarea lor la târgurile de animale, interzicerea pătrunderii în pădurile unde sunt focarele de pestă, instituirea filtrelor de dezinfecţie din jurul Pomârlei – prefectul Dan Şlincu intenţionează să le cerea primarilor să instituie noi măsuri. Una dintre acestea constă în achiziţionarea de saci din pânză de cânepă, care să fie apoi îmbibaţi cu soluţie de Virkon S, cel mai eficient dezinfectant în lupta cu virusul pestei porcine, şi aşezaţi la intrarea în fiecare gospodărie din comunele afectate. „Soluţia a funcţionat în judeţul Ialomiţa. Nu văd de ce nu ne-am putea folosi şi noi de idee. Primarii trebuie să-i facă pe oameni să înţeleagă că niciun efort nu e prea mare în lupta cu pesta”, a declarat Dan Şlincu.
Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. Ulterior, pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, alţi doi porci mistreţi au fost răpuşi de pestă. La sfârşitul săptămânii trecute virusul a mai fost pus în evidenţă la doi mistreţi vânaţi pe Fondul de vânătoare Huntsmanship de la Ibăneşti.
Primele cazuri la porcii domestici au fost înregistrate la Cantonul Silvic al liceului din Pomârla, unde două animale au fost diagnosticate cu teribilul virus, pentru ca, ulterior, acesta să fie pus în evidenţă şi la porcii îngrijitorului. Cele patru animale au fost asomate şi incinerate, proprietarii urmând a fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 8 şi 10 lei pe kilogram.