Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local Botoşani se va întruni abia în cea de a doua jumătate a lunii martie pentru a discuta un nou regulament al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. Consilierul local PSD Daniela Vicol a afirmat că membrii comisiei vor încerca să asculte toate părţile, atât pe organizatorul Gellu Dorian, cât şi pe scriitorul originar din Botoşani Dan Lungu şi să ia cea mai bună decizie în privinţa viitorului acestui prestigios premiu literal.
Consilierul a anunţat că vor fi analizate toate variantele discutate în spaţiul public, şi anume ruperea premiului literar acordat pentru creaţia poeţilor nominalizaţi de cel material acordat de autorităţile botoşănene şi de titlul de cetăţean de onoare al municipiului, dar şi posibilitatea unei „licitaţii de proiecte pentru organizarea manifestării”. „Aceasta poate fi o soluţie bună şi este folosită frecvent în asemenea cazuri”, preciza recent Dan Lungu.
„Vom analiza atunci toate aspectele, dar cred că Uniunea Scriitorilor este cea mai în măsură să jurizeze şi să acorde această distincţie”, a declarat Daniela Vicol.
Comisia de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement care va trebui să constituie noul regulament este formată din: Daniela Vicol, Silvia Diaconu, Andreea Buiuc, consilieri PSD, Paul Octav şi Daniel Botezatu, consilieri PNL.
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a născut vii controverse din cauza deciziilor luate de organizatori fără o bază regulamentară. Premiul pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că, iniţial, Constantin Abăluţă a fost desemnat câştigător şi chiar primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), dar distincţia i-a fost retras pe motiv că regulamentul nu dă dreptul câştigătorului să absenteze de la manifestări. În realitate, în cele două versiuni ale regulamentului publicat de revista „Hyperion” nu apare această obligativitate. Ea apare într-o versiune de regulament depusă la Primărie de către Gellu Dorian, dar care nu este asumată oficial.