Chiar dacă pare greu de crezut, emisiunile titlurilor de stat încep să aibă succes la Botoşani. Din ultima ediţie lansată pe piaţă pe 4 februarie, investitorii botoşăneni au achiziţionat obligaţiuni de stat în valoare de peste 2 milioane de lei. Datele au fost furnizate din zona conducerii trezoreriei botoşănene, deci, chiar dacă par incredibile, sunt cât se poate de reale.
Pe 4 februarie anul curent Ministerul Finanţelor Publice a lansat trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei. Acestea au scadenţe la 2, 3 şi 5 ani, iar dobânzile anuale sunt de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile, titlurile putând fi cumpărate până pe data de 21 februarie prin reţeaua de oficii poştale ale Poştei Române din mediul urban, până în 20 februarie, la cele din mediul rural, iar până pe 22 februarie la toate unităţile Trezoreriei Statului.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani, ministerul eliminând plafonarea sumelor care pot fi investite. Titlurile au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
„Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturităţile vor fi stabilite în funcţie de interesul manifestat de investitori.”, se arată într-un comunicat de presă emis de finanţiştii botoşăneni.
Acesta este al patrulea val de obligaţiuni de stat emise în ultimul an, după titlurile Centenar de anul trecut. La nivel naţional campania de împrumutare a statului de la populaţie nu s-a dovedit de un mare succes până acum. Conform presei centrale, 4 miliarde de lei şi-ar fi dorit Ministerul de Finanțe să adune prin vânzarea titlurilor de stat Centenar, însă investiţiile clienţilor nu s-au apropiat nici de jumătatea valorii.
Împrumutul de la populaţie vine în contextul unui conflict deschis între Ministerul Finanţelor şi bănci, statul nemaireuşind să se împrumute de pe piaţa bancară după ce şi-a şi ostilizat băncile locale prin introducerea unei taxe suplimentare pe active.