Avocaţii din cadrul Baroului Botoşani protestează faţă de onorariile mici pe care le încasează în cazurile în care oferă asistenţă juridică din oficiu. Ei cer ca onorariile să fie crescute la un prag decent. Momentan vor purta banderole albe, însă ameninţă că vor refuza să mai intre în sălile de judecată în cazul în care vocea nu le va fi ascultată. Astfel, potrivit decanului Baroului Botoşani, Adina Sacu, protestul se va derula etapizat, iar dacă problema nu va fi soluţionată, de luna viitoare se va trece la radicalizarea acţiunilor. Protestul este susţinut şi de avocaţii din mai multe judeţe ale ţării.
Prin urmare, în perioada 11-24 februarie, avocaţii vor purta banderole albe în sălile de judecată, iar între 25 februarie şi 10 martie se vor prezenta numai în cauzele penale în care se discută măsurile preventive. Din 11 martie, însă, avocaţii vor refuza să intre în sălile de judecată timp de 30 de minute de la începerea şedinţelor în care îşi reprezintă clienţii „din oficiu”, iar după o săptămână de la acea dată ameninţă că nu vor mai intra deloc în sălile de judecată.
În Botoşani, circa 90 de avocaţi oferă servicii de asistenţă judiciară „din oficiu”, iar onorariile încasate de aceştia pentru cazuri sunt cuprinse între 130 şi 740 de lei pentru diferite tipuri de cauze. Sumele încasate sunt însă impozitate de stat cu aproximativ 30 de procente. „Până ieri, Ministerul Public avea restanţe pentru oficiile asigurate la urmărirea penală încă din iunie 2018, în sumă de aproape 100.000 de lei, însă în cursul zilei de astăz am fost informaţi că s-au plătit toate sumele la zi”, a declarat Adina Sacu, decanul Baroului Botoşani. Problema, spun avocaţii, s-ar rezolva rapid dacă Ministerul Justiţiei ar semna un nou protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor din România, pentru astfel de cazuri. Astăzi, cinci decani de barouri din ţară au fost invitaţi la o discuţie cu ministrul Justiţiei, existând premisele semnării unui nou contract între UNBR şi Ministerul Justiţiei.