La această oră, în Piaţa Revoluţiei are loc adunarea publică organizată de Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, în semn de revoltă faţă de decizia guvernanţilor de a trece plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora la bugetele locale. Aceste adunări publice au loc astăzi în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti. Mamele cer să fie păstrată forma de plată a drepturilor de la bugetul local, motivând că trecerea la primării ar însemna şi sincope în acordarea acestor plăţi. În cazul în care solicitarea lor nu va avea efect, ele sunt decise să protesteze în continuare. Ele aşteaptă ca parlamentarii botoşăneni, care le-au sprijinit în alte proiecte, să le fie alături şi în acest demers şi să nu ţină cont de ordinul dat de partid.
„Noi suntem românii nevăzuţi!”, „Noi = Zero?”, „Dizabilitatea la bugetul central!”, „În stradă pentru cei vulnerabili!”, „#Suntem MULŢI” – sunt mesajele scrise pe pancartele purtate de mamele prezente în Piaţa Revoluţiei.
În Piaţa Revoluţiei a ajuns şi profesorul Florentina Dănilă, care are mama ţintuită la pat şi o soră bolnavă. Cu lacrimi în ochi, ea a vorbit despre drama neştiută a familiilor unde sunt persoane cu handicap. Potrivit acesteia, numai cine a trecut prin aşa ceva, înţelege drama şi durerea celor care au copii, sau rude cu dizabilităţi. „Stăm într-un oraş, avem multe maşini, multe vile, dar puterea economică? Sunt atâţia oameni bolnavi, atâţia copii sunt bolnavi, de unde o să dea Primăria Botoşani bani pentru aceşti oameni?”, s-a întrebat cadrul didactic.
Deşi durerea este mare, ea nu a dorit să spună vorbe grele la adresa celor care se joacă cu soarta unor persoane vulnerabile.
„Dacă aş fi rea, aş spune să trăiască o săptămână într-o asemenea situaţie. Dar nu-mi permit, pentru că astăzi este vineri şi pentru că prin structura mea, prin profesia pe care o am, sunt un om pentru oameni şi le spun doar atât – să-i ferească Dumnezeu de o asemenea durere sufletească şi să se gândească că fiecare dintre noi, la un moment dat, poate să ajungă dependent de ceilalţi. Nimeni nu ştie ce se întâmplă pe parcursul vieţii”, a mai spus Florentina Dănilă.