Protest fără precedent al poliţiştilor şi angajaţilor din Penitenciarul Botoşani, care au mers ieri la Bucureşti pentru a-şi striga nemulţumirile în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, la Ministerul Justiţiei şi în faţa Palatului Parlamentului. Plecaţi cu noaptea în cap, ei au pierdut aproape şapte ore pe drum, după care au stat ore în şir în picioare dorind să arate că le-a ajuns cuţitul la os şi că fără implicare nu se rezolvă nimic. Echipaţi cu vuvuzele, drapele, dar şi cu pancarte cu mesaje de tot felul – „Poliţia, meserie de risc”, „Încetaţi umilirea militarilor!”, „Apărăm ţara şi ordinea publică, nu politicienii!”, „Noi murim în stradă, voi staţi la şaradă!”, ei au huiduit şi au strigat „hoţii” la adresa Guvernului, după care au cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Ulterior, ei au mărşăluit prin Bucureşti, între sediile celor două ministere, hotărâţi să nu cedeze.
Protestul s-a desfăşurat pe fond muzical cu melodia trupei Morometzii, „România, trezeşte-te!”, protestatarii încercând să atragă atenţia asupra problemelor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi să sancţioneze ineficienţa dialogului social şi modul defectuos în care Guvernul şi ministerele de resort înţeleg să se implice în tratarea aspectelor ridicate de sindicate. Protestul are loc şi pe parcursul zilei de astăzi, însă nu întâmplător, în aceste zile desfăşurându-se la Bucureşti şi Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la nivel de miniştri, din ţările Uniunii Europene. Sindicaliştii ameninţă că acţiunile vor continua pe termen nelimitat, dacă problemele nu vor fi rezolvate.
Poliţiştii sunt Cenuşăreasa sectorului bugetar
Lista revendicărilor este însă mare. Astfel, protestatarii acuză faptul că salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sunt cele mai mici raportate la celelalte categorii bugetare şi că sporurile au fost îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018. Totodată, alocaţiile bugetare aferente îmbunătăţirii condiţiilor de lucru şi asigurării dotărilor şi logisticii s-au redus continuu în ultimii ani. La rândul lor, sindicaliştii din Penitenciarul Botoşani cer să li se acorde mai multă protecţie în faţa deţinuţilor, pentru că sunt agresaţi, scuipaţi şi înjuraţi, legislaţia actuală favorizându-i pe deţinuţi. Totodată, ei solicită uniforme, dar şi plata orelor suplimentare prestate peste normă din cauza personalului insuficient.
„Cerem condiţii de lucru mai bune, o salarizare echitabilă şi încetarea discriminării pensionarilor militari”, a spus Ionel Dimitrovici, liderul Sindicatului „Novo Legis” din Penitenciarul Botoşani, prezent la proteste.
O altă nemulţumire este legată de pensii şi asta pentru că prin ordonanţă de urgenţă s-a modificat sistemul de calcul. Astfel, cei care trec acum în rezervă beneficiază de pensii mai mici decât cei pensionaţi în 2016. În plus, ajutoarele prevăzute la trecerea în rezervă nu sunt plătite la timp, iar cei care se pensionează sunt nevoiţi să deschisă acţiuni în instanţă pentru a-şi primi drepturile prevăzute de lege.
Protestatari ironizaţi de ministrul Justiţiei
Protestele au fost organizate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor respectiv Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, dar la pichetări au participat inclusiv cei din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, precum şi poliţişti pensionaţi în urmă cu un an.
În loc să-i primească pentru a discuta cu ei, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a ironizat pe cei care au participat la protest. „La MAI, MJ şi Parlament – protest organizat de sindicaliştii din MAI şi ANP! Oare câţi protestatari sunt numai din ANP?”, a scris, pe Facebook, Tudorel Toader.