Marius ILINCARU
jurnalist
Dacă nu trăieşti zi de zi în România reală şi îl asculţi pe Liviu Dragnea şi pe apologeţii politicii guvernamentale PSD+ALDE ai crede că, de câţiva ani de zile, pe străzile oraşelor şi satelor ţării curge lapte şi miere. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa.
Marii câştigători ai guvernării social-democrate sunt bugetarii, în special cei din administraţie, sănătate şi educaţie, unde veniturile au crescut substanţial. Este şi cazul unor pensionari, mai exact a celor care aveau pensiile mari şi înainte, deci, în general, a beneficiarilor pensiilor speciale (parlamentari, magistraţi, aviatori, foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, militari, poliţişti). Restul românilor decontează dezmăţul şi experimentele bugetare pe care le fac Teodorescu şi Vâlcov sub privirile blânde şi atotştiutoare ale lui Dragnea şi Tăriceanu. Şi le decontează destul de aspru.
Creşterea salariului minim, devalorizarea leului faţă de euro şi dolar, dar şi inflaţia tot mai mare au determinat furnizorii de servicii să crească preţurile. Astfel, s-au scumpit apa, electricitatea, gazele naturale, ca să nu mai vorbim de combustibili. Asta, în ciuda plafonărilor de tarife anunţate, care se vor aplica din primăvară. Poate că procentele nu par mari la prima vedere, dar aceste scumpiri au atras în cascadă majorări de preţuri la celelalte produse şi servicii. La acestea mai adăugăm şi majorările substanţiale la ratele la credite – fie ele în lei, fie în monedă străină – şi avem un tablou aproape complet.
În realitate, creşterea nivelului de trai este doar o iluzie pentru majoritatea celor care trăiesc în România actuală. De aici şi exodul continuu spre ţările Europei de Vest şi chiar spre Marea Britanie, chiar dacă aceasta din urmă nu mai oferă un viitor sigur pentru imigranţi odată cu Brexit-ul dur de care va avea parte. Oricum, perspectiva unui viitor mai bun pare mai puţin falsă decât cea pe care o oferă România la momentul actual.
Acest lucru nu-l văd sau, mai bine zis, se fac că nu-l văd politicieni de la putere, care se laudă cu cel mai mare PIB din istoria României, cu cel mai ridicat nivel de trai şi cu o economie înfloritoare care i-ar speria până şi pe celebrii „tigri asiatici” de odinioară.
Cum, nu ştiu, dar reuşesc să-i convingă pe mulţi români că trăiesc mai bine, deşi banii pe care-i au lună de lună – fie din pensie, fie din salariu – se termină mult mai repede decât acum un an sau doi. Lucrurile probabil că se vor „ameliora” puţin începând cu acest an, doar se apropie alegerile, dar situaţia tot va rămâne una critică. De aici apare şi miza acestui buget creat pe date nereale, doar pentru a satisface nevoile electorale ale partidelor de la putere. Dacă va ţine?
Din punct de vedere economic, e destul de greu de prezis. Cel mai probabil nu şi se va ajunge spre finalul anului la tot felul de jonglerii economice cum a făcut şi Grecia în urmă cu două decenii. Ce a urmat, nu a mai interesat pe niciun politician, pentru că grecii de rând au decontat, în special pensionarii şi bugetarii, cei care acum se bucură de graţiile partidelor de la putere.
Din punct de vedere electoral, mai mult ca sigur că va ţine, pentru că nu-mi aduc aminte vreun rând de alegeri câştigate altfel decât prin mită electorală, indiferent de forma în care în care a fost dată ea. Dar asta nu va schimba cu nimic realitatea: creşterea nivelului de trai este doar o iluzie, cu care politicienii încearcă să ne hrănească zilnic.