Consilierii judeţeni s-au contrat pe pierderile de la Nova Apaserv. Consilierii liberali, prin vocea lui Gheorghe Sorescu, au acuzat pierderile uriaşe de apă pe care le are societatea. „Suntem în situaţia în care pierderile la apă sunt undeva aproape la 70%. Sunt unele dintre ele care ne duc cu gândul la furt şi apă nefacturată. Cheltuielile salariale sunt undeva la 54% şi cred că nu sunt toate acolo pentru că şi cele cu managementul societăţii, altfel se duc undeva la 60%. Iată că indicatorii de performanţă au şi resurse de rezolvare a acestor probleme. Creşterea de apă care ni se propune nouă cred că este 6% la apă şi 2% sau 3% la canalizare. Sigur, la prima vedere sunt sume mici, dar nu cred că astfel de «realizări» trebuie puse în cârca populaţiei prin majorări succesive la apă şi canal”, a declarat Gheorghe Sorescu, solicitând o analiză foarte serioasă în consiliul de administraţie al operatorului asupra acestor probleme, care pot transforma „situaţia într-una explozivă, chiar cu riscul de a se întrerupe furnizarea acestui serviciu”.
Replica a venit de la directorul economic al societăţii Nova Apaserv, care i-a transmis consilierului liberal că indicatorii de performanţă nu s-au înrăutăţit în aceşti ani, ci au stagnat. „Sunt undeva blocaţi într-o zonă, într-adevăr nu tocmai confortabilă. Dacă pierderile se menţin undeva la 65% – 67%, asta este ce avem noi”, a spus directorul economic al Nova Apaserv.
O intervenţie în acelaşi sens a avut şi consilierul judeţean PSD, Florentin Pietraru, care a arătat cu date istorice că volumul pierderilor de apă a rămas acelaşi în ultimii ani, ceea ce nu prea poate fi explicat logic dacă se ţine cont de investiţiile în infrastructură. „În 2017, când am început guvernarea, luam de la baraj 19 milioane de metri cubi de apă, 19,539 milioane, am datele exacte, corect, şi facturam 4,5 milioane. Două milioane erau consum propriu al societăţii. Situaţia se perpetuează şi este extrem de grea. De anul acesta ne-am propus să reducem apa la 15 milioane de metri cubi cumpăraţi şi să avem tot şase milioane folosiţi. S-au investit atâţia bani, atâtea milioane de lei şi sperăm cumva să o redresăm”, a spus Pietraru.
În schimb, vicepreşedintele CJ Dorin Birta a lăsat să se înţeleagă faptul că mare parte a pierderilor sunt de fapt furturi tolerate de către operatorul de apă de ani buni, în special în zona de vile de la ieşirea din oraş spre Iaşi. „Cred că sunt doi ani de când, în Consiliul Director iau în discuţie monitorizarea cât mai atentă a furturilor de apă. Am solicitat să se monteze un apometru la ieşirea din Botoşani spre Flămânzi, pentru că acolo sunt cele mai mari probleme cu presiunea apei. Avem proiectul cu a doua conductă, dar problema se pune cu furturile de apă din acea zonă. Nu putem da pe municipiul Botoşani toate pierderile şi pierderile să fie în altă zonă. Am solicitat acest lucru, doamna Jitaraşu era la şedinţă, dar nu s-a luat nicio măsură. Să ştiţi că o să aveţi o surpriză, furturile sunt cam egale cu pierderile. Eu aşa cred. Atâta vreme cât văd că se udă usturoiul cu furtunul, piscine peste piscine… Nu ştiu de unde e apa aia, că plătesc mai puţin ca mine”, a conchis Dorin Birta.
În ciuda disputelor, consilierii judeţeni PSD au votat scumpirea apei cu 6,74% şi cu 2,52% a serviciilor de canalizare, în timp ce consilierii liberali au votat împotrivă.