Vacanţele elevilor vor fi perioade de concediu pentru cadrele didactice, dar şi pentru directorii de şcoli, conform noii versiuni a aplicaţiei de calculare a retribuţiei personalului din acest sistem. Măsura se aplică inclusiv pentru luna ianuarie.
Şcolile au primit mai multe variante ale aplicaţiei EduSal, prin care se ţine pontajul personalului angajat și se calculează retribuţiile angajaţilor din învăţământul preuniversitar. Penultima variantă include şi menţiunea că, pe perioada vacanţelor, întregul personal didactic, inclusiv personalul de conducere, se află în concediu de odihnă. Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a precizat că măsura a fost decisă la nivel naţional. Potrivit oficialului, concediul de odihnă al personalului de învăţământ, oricum coincide cu vacanţele elevilor, pentru că profesorii, educatorii şi învăţătorii nu-şi pot lua concediu când elevii sunt la cursuri.
„Măsura nu urmăreşte neapărat realizarea unor economii, dar au fost şi situaţii în care directorii care au fost implicaţi în examenele naţionale şi în tot felul de activităţi pe perioada vacanţelor, aveau la sfârşitul anului şcolar foarte puţine zile de concediu, iar noi, ca şi angajatori eram obligaţi să le acordăm plăţi compensatorii pentru concediul de odihnă neefectuat”, a afirmat Gabriel Hârtie.
Prin acordarea concediului în vacanţa elevilor, salariul va fi diminuat deoarece indemnizaţia de hrană va fi calculată conform zilelor lucrate, însă nu va fi decontată nici naveta cadrelor didactice.
„În urma unor analize a reieşit faptul că unele cadre, în loc de 62 de zile de concediu de odihnă, au avut doar zece zile, iar angajatorul a acordat plăţi compensatorii. Pe de altă parte, legea ne obligă, ca angajatori, să trimitem oamenii în concediu şi când să-şi ia concediu, dacă nu în vacanţe”, a mai spus Gabriel Hârtie.
Unii lideri sindicali spun că măsura este posibil să fie impusă pentru că nu ar fi suficienţi bani pentru a acoperi drepturile salariale, mai ales că încă nu a fost aprobat bugetul de stat.