Cătălin MORARU
redactor șef
Pe furiș, fără să bage multă lume de seamă, sărbătorim un an de când premierul României este doamna Vasilica Viorica Dăncilă. Ocazie cu care i-am urmărit din nou prestația de la Bruxelles, când combătea Holocaustul și am observat că v-am informat greșit. Doamna din Videle nu a spus „negaționalism”, cum am scris eu inițial, ci „negaționanism”. Nici cuvântul ăsta nu există în limba română, dar e mai plin de semnificații, nu-i așa?
Tot mai mulți oameni comentează plictisiți că nu ar trebui să mai semnalăm masacrul asupra limbii române efectuat de premier și de o bună parte din miniștrii PSD, că e deja ceva obișnuit. Nu sunt absolut deloc de acord. Nu e obișnuit deloc. Avem un premier care nu s-a deranjat să învețe limba țării pe care are pretenția că o conduce, cel puțin în acte, care a încurcat țări, nume de prim miniștri, nume de capitale străine și care, la aproape fiecare ieșire în afară, face câte o gafă de protocol. Vorbește o limbă de lemn perfectă, în schimb și nu se pricepe la absolut nimic. Un asemenea nivel de impostură și nepricepere nu a existat niciodată în România. A mai existat, e drept, la Bruxelles. Gândiți-vă că profesoara din Videle a stat nouă ani parlamentar european, pe banii noștri. A reprezentat România acolo.
La fel de bine au reprezentat-o gașca de oameni din guvern pe care i-am auzit vorbind de cormorani și alte prostii la prima întâlnire de când am preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Nu mai recapitulăm ce au spus, am scris deja. Trebuie remarcate zâmbetele, râsetele chiar, bășcălia din presa occidentală la adresa miniștrilor care sunt complet depășiți de misiunea lor.
Ca să zicem și de Botoșani, cred că cel mai bine s-a prezentat ministrul muncii, Marius Budăi. A încurcat niște foi, a vorbit un pic pe lângă, a transpirat, a avut emoții, dar măcar s-a chinuit să priceapă ce are de făcut. Așa împiedicată cum a fost, prestația lui a fost peste cea a restului miniștrilor români.
Și apare doamna Dăncilă la București, după ce a spus la Bruxelles niște tâmpenii cât casa, și zice că miniștrii s-au prezentat demn, profesionist. Chiar înainte de a pleca de la Bruxelles, doamna premier Viorica spus – tot demn și profesionist – că România rămâne un aliat de nădejde al NATO. La o întâlnire cu șeful organizației respective. A corectat-o din sală cineva, remarcând că România este membru NATO din 2004, vremea când era doar aliat a trecut demult. Trebuie menționat și asta pentru a ne lămuri că doamna premier e din alt film, nu doar că nu știe să facă acordul între subiect și predicat.
Câte repere morale au distrus oamenii ăștia, doar în câteva zile. După ce i-a ascultat pe Daea, Teodorovici, Toader sau Carmen Dan, ce tânăr deștept din România mai poate spera că va ajunge să i se recunoască valoarea? Asta e problema, de fapt, nu că avem pe acolo, pe la guvern, niște gângavi. Nu. Problema e că ministrul sportului nu a reușit să ia titularizarea de profesor de sport, că șefa ANAF a picat de trei ori examenul de inspector, că ministrul culturii stâlcește limba română, ministrul de interne cheamă niște excroci ca să îi scoată microfoanele din priză. Și tot așa, ăștia sunt specialiștii. De aia pleacă tinerii din țară. De fapt nu pleacă, fug. Se uită la o cuvântare de ministru din ăsta ca Daea și le ajunge.
Cred că nici cel mai inveterat fan PSD nu a votat sperând ca doamna Viorica să ajungă premier sau ca pesediștii să îşi pună gagicile șefe pe la toate instituțiile centrale. Nici ca să îl audă pe ministrul Toader spunând că statul de drept este negociabil sau pe Daea cum bate câmpii în timp ce lumea râde în sală. E jenant, pur și simplu, îți este rușine cu cei care te conduc. Nu mi-au plăcut de multe ori conducătorii României. Dar rușine nu țin minte să îmi fi fost foarte des, mai ales de premierul care mă reprezintă.
De aia vor să adopte ce spune ministrul Tudorel Toader, legea aia cu denigrarea țării. Consideră că ei sunt țara, penibilii ăștia. Dacă spuneți că Dăncilă nu înțelege ce citește de pe foi, denigrați România, deci. Să nu credeți că nu va apărea această lege. Oamenii ăștia știu că nu au nivelul de inteligență necesar pentru a înțelege ce au de făcut. Trebuie să se apere cumva. Și cum să se apere altfel, chiar în fața propriului electorat? Că oamenii fac comparație cu alți pesediști. Iar Miki Șpagă sau Octav Cozmâncă – ca să luăm doi din cei mai blamați pesediști – erau genii, profesori universitari, pe lângă gașca lui Dragnea. Membrii guvernului Ponta nu mai spun, doctori în economie, comparați cu nechemații ăștia.
Așa se explică și acest trend de comunicare al PSD. Nu mai e doar pro-PSD. Noutatea este intensificarea și înmulțirea părerilor care vin, cică, dinspre oameni independenți, că toți politicienii sunt la fel. Veți auzi tot mai des chestia asta, în acest an cu două rânduri de alegeri. Concluzia pe care vor să o inducă este că, dacă toți sunt la fel, mai bine îi votăm tot pe bufonii ăștia din PSD, că măcar au mărit salariile și pensiile. Asta e explicația, simplă și la îndemâna tuturor. Nu îi mai bănuiți pe cei care ne conduc de planuri complicate și cine știe ce strategii. Cei mai mulți dintre ei abia învață să vorbească românește coerent.