În şedinţa de astăzi a Consiliului Municipal, primarul Cătălin Flutur s-a arătat extrem de deranjat de faptul că în deliberativul local se votează scumpiri în lanţ. Primarul a reacţionat după ce niciun consilier local nu s-a înscris la cuvânt, când a venit rândul la vot proiectului de hotărâre vizând aprobarea noilor preţuri şi tarife la serviciile de alimentare cu apă potabilă şi canalizare – epurare propuse de Nova Apaserv. Practic, proiectul a presupus acordarea unui mandat viceprimarului Marian Murariu pentru a vota majorarea în numele Consiliului Local. Cătălin Flutur nu a putut uita refuzul consilierilor social democraţi de a vota majorarea impozitelor şi taxelor locale, sau reducerea subvenţiei la termoficare, în condiţiile în care aceştia votează fără probleme atunci când majorările se înscriu în linia trasată de la partid.
„Nu este pentru prima dată când așa, fără să discutăm, votăm creșteri, majorări la tarife, că-i la apă, că-i la gunoi, că-i la salubrizare, că-i la termie. Trecem și se votează aceste creșteri, ca și cum e normal. Dar niciodată nu vi s-a părut normal să reducem subvenția la termie cu 30 de lei, sau să mai adăugăm bani la taxe și locale cu 10 lei per apartament, știind în ce situație suntem cu bugetul, știind că aceste creșteri le suportăm din buget, știind că municipiul Botoșani are poate rolul cel mai important pe lângă Consiliul Județean în ADI Aqua”, a declarat primarul municipiului.
Edilul i-a întrebat pe consilieri dacă sunt de acord cu avalanşa de scumpiri. „Se scumpește curentul foarte bine, se scumpește gazul foarte bine, hai să mai scumpim și noi apa, hai să mai scumpim și noi gunoiul. Și nu spunem nimic. Nu ne întrebăm dacă avem de unde să plătim banii aceștia, nu mai punem problema populației. Când am zis hai să scumpim un pic să avem buget… «Nu, că punem bir pe populație». Dar acum prin votul acesta, nu punem bir pe populație?”, a mai spus Cătălin Flutur.
Consilierul liberal Eugen Țurcanu a propus un amendament potrivit căruia aleşii locali să-l delege pe Marian Murariu să nu voteze majorarea, însă, proiectul a trecut fără amendamentul acestuia, unul dintre cei care a votat „pentru” fiind şi Ştefan Mihai, preşedintele de şedinţă.
După ce se va vota în ADI Aqua, botoşănenii ar urma să plătescă 3,96 de lei pe metru cub de apă şi 2,85 de lei pe metru cub canalizare, în condiţiile în care actualele preţuri sunt de 3,71 de lei metru cub apă şi 2,78 de lei metru cub canalizare.