Cinci botoşăneni acuzaţi de trafic de migranţi au fost condamnaţi de Tribunalul Suceava la închisoare cu executare, în timp ce un al şaselea membru al grupării, care era minor, s-a ales cu măsura educativă a supravegherii pe o durată de şase luni. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Florin Burduja, care s-a ales cu o condamnare de 4 ani, o lună şi 10 zile închisoare, în timp ce „locotenenţii” săi, Gabriel-Florin Zvîncă şi Mircea Răuţu s-au ales cu pedepse de 3 ani şi 8 luni de detenţie. La rândul lor, Ovidiu Porfireanu şi Victor Burduja au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Singurul care a scăpat de puşcărie este Tudor Răzvan Burduja, în cazul căruia judecătorii au dispus aplicarea măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, el fiind minor la data comiterii faptelor. La rândul lor, doi suceveni care făceau parte din filieră, Ciprian-Aurelian Senculeţ şi Florin Gheorghe Golescu, s-au ales cu pedepse de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Gruparea a fost anihilată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orgaanizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Suceava, după o investigaţie care a durat mai multe luni. Potrivit anchetatorilor, gruparea colabora cu un ucrainean cu dublă cetăţenie, Igor Fominov, care era omul de legătură de călăuzele care acţionau pe teritoriul statului vecin. Cel care stabilea toate amănuntele era Florin Burduja, care hotăra detaliile referitoare la numărul migranţilor, locaţiile de trecere precum şi intervalele orare, aspectele fiind stabilite fie telefonic, fie în baza unor întâlniri directe cu partea ucraineană. „Se comporta ca un lider al grupului infracţional, coordonând activitatea celorlalţi inculpaţi şi asigurând plata acestora din sumele pe care la rândul său le-ar fi primit de la partea ucraineană”, susţin anchetatorii. Migranţii erau trecuţi din Ucraina în România peste frontiera verde, erau preluaţi de botoşăneni, cazaţi la Victor Burduja şi transportaţi mai apoi, cu autoturismele personale ale suspecţilor, pe ruta Ibăneşti – Dorohoi-Botoşani-Suceava, unde intrau în rol sucevenii. Transferul nu se făcea oricum, ci în mod coordonat, unii din membrii grupării circulând cu maşini ca antemergător, în scopul evitării controalelor şi pentru a verifica siguranţa traseului.
Pe parcursul cercetărilor, structurile de combatere a crimei organizate au interceptat patru transporturi de migranţi. La mijlocul lunii mai 2018, într-o cameră a unui hotel de lângă Gara Suceava, anchetatorii au depistat trei cetăţeni de origine pakistaneză, aduşi de la Botoşani. Într-un alt caz, în noaptea de 9 spre 10 iunie 2018, alţi trei pakistanezi au fost trecuţi frontiera, dar pentru că rcei care au jucat rolul de călăuze nu au reuşit să se întâlnească cu botoşănenii, migranţii au fost abandonaţi şi prinşi a doua zi în comuna Cristineşti. Ulterior, în noaptea de 17 spre 18 iunie 2018, membrii grupării au introdus în România, peste frontiera verde, un nou grup de migranţi, care au fost duşi două zile mai târziu în Suceava. În noaptea de 26 spre 27 iunie 2018, la o distanţă de 700 de metri de linia de frontieră, grănicerii ucraineni au reţinut alţi patru cetăţeni din Bangladesh, iar în scurt timp a fost identificat primul botoşănean, Florin Gabriel Zvîncă, care aştepa grupul de migranţi în apropiere de Racovăţ (Pomârla). Gruparea a fost anihilată pe 28 iunie 2018, când procurorii DICOT au organizat mai multe percheziţii. Acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi în formă continuată, botoşănenii au fost arestaţi preventiv, mai puţin minorul care a fost cercetat în libertate. În timpul percheziţiilor, anchetatorii au găsit un pistol şi un binoclu şi au confiscat mai multe telefoane mobile, dar şi patru autoturisme. După numai două luni de anchete, în august 2018, suspecţii au fost inculpaţi şi trimişi în judecată.