spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPrimăria Botoşani poate prelua organizarea Premiului "Eminescu"

Primăria Botoşani poate prelua organizarea Premiului „Eminescu”

Controversele de la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” nu vor rămâne fără urmări. Soarta organizării acestuia va fi decisă săptămâna viitoare, când primarul Cătălin Flutur va avea o întâlnire cu Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-cb” Botoşani, cea care organizează evenimentul de 28 de ani şi îi are parteneri Primăria Municipiului Botoşani şi Uniunea Scriitorilor din România (USR).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

85% din cheltuieli, suportate de Consiliul Local

Gellu Dorian a admis faptul că în urma discuţiei cu primarul Cătălin Flutur, Consiliul Local (CL) şi Primăria Botoşani ar putea deveni organizatorii manifestării, lucru natural de altfel, dacă ţinem cont că din bugetul de peste 75.000 de lei a ediţiei din acest an, 85%, adică 65.000 de lei au fost asiguraţi de municipalitatea botoşăneană, care a făcut plăţile directe, fără a mai implica Fundaţia „Hyperion-cb”. Restul de bani, 10.700 de lei, provin de la organizator, Gellu Dorian afirmând că „10.000 lei au fost primiţi de la Uniunea Scriitorilor din România prin programul de finanţări ale proiectelor culturale: puteţi vedea acest lucru pe site-ul USR, iar 700 lei din diverse sponsorizări sau donaţii personale”.

În ciuda valului de critici şi de opinii negative iscate de la decernările din ultimii ani, Gellu Dorian afirmă că Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” aduce un beneficiu de imagine oraşului, judeţului şi poetului naţional şi nu un deserviciu. Totuşi, el crede că regulamentul şi comisia de jurizare ar trebui schimbate, dar nu în sensul premierii în lipsă. „Ca să-l citez pe Mircea Cărtărescu, «un premiu care onorează, trebuie onorat»”, a mai spus Gellu Dorian, care a revenit asupra afirmaţiilor de anul trecut când le transmitea politicienilor din CL că nu le va permite să organizeze manifestarea, deoarece ea e înregistrată la OSIM de fundaţia pe care o conduce.

Stoiciu a înfierat criticii Uniunii Scriitorilor

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, au apărut primele semne că nici în acest an acordarea premiului nu este ferită de controverse. Unul dintre poeţii nominalizaţi, Constantin Abăluţă, primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), banii ce se cuveneau câştigătorului, când organizatorii au constatat că regulamentul îi împiedică să acorde distincţia unui autor care nu este prezent la ceremonie.

Iniţial am confirmat că voi merge, dar, din cauza unor probleme, le-am spus, marţi dimineaţă (n.r. – 15 ianuarie), că nu voi putea să ajung la Botoşani. Cum banii erau deja trimişi în contul meu, a trebuit să merg la bancă să îi trimit înapoi”, a povestit Constantin Abăluţă. Anul acesta, pentru marele premiu au mai fost nominalizaţi poeţii Matei Vişniec, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop.

Val de poziţii dure din partea scriitorilor

Scriitorii şi jurnaliştii au criticat regulamentul susţinând că regulamentul şi modul în care se fac nominalizările nu sunt clare şi nici obiective. Patru membri ai juriului, Al. Cistelecan, Mircea Martin, Ion Pop şi Cornel Ungureanu, au deplâns situaţia, iar senatorul şi scriitorul Dan Lungu, originar din Botoşani, a înaintat o scrisoare deschisă primarului Cătălin Flutur şi CL Botoşani în care cere explicaţii şi menţionează că „întreaga lume literară este indignată în momentul de faţă de gestul dumneavoastră, iar poetul Constantin Abăluţă nu merita această umilinţă şi acest gest de dispreţ”. Alături de poziţia lui Dan Lungu, în comunicatul de presă transmis de către acesta în spaţiul public, mai sunt menţionate şi poziţiile lui: Vasile Baghiu, Mircea Cărtărescu, Mariana Codruţ, Dan Dănilă, Sorin Gherghuţ, Alex Goldiş, Mugur Grosu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Iulia Popovici, Octavian Soviany sau Radu Vancu. Toate aceste personalităţi ale lumii literare româneşti se arată nemulţumite de decizia juriului.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...