Virgil COSMA
jurnalist
Cât timp politicienii și-au văzut de furtișagurile obișnuite, prin trucări de licitații și atribuiri preferențiale ale contractelor plătite de la buget, cetățenii obișnuiți și-au cam văzut de treabă. Nu a stat țara în 2-3.000 de politruci corupți și, chiar dacă aceia au sărăcit avuția comună, măcar nu au secătuit-o. Până acum. Și ne-a mai ajutat enorm și îngăduința comunitară. Practic, dezvoltarea României din ultimii zece ani măsoară cam 38-40 miliarde euro, adică exact atât cât am putut absorbi din fondurile europene. Până acum.
Astăzi, chiar și o privire superficială arată că PSD, prin măsurile sale, a pus atât economia României cât și siguranța ei financiară la pământ. Pe plan intern, media cursului euro calculată de Banca Națională a României a urcat miercuri brusc, la un nou nivel record, de 4,7569 lei/ euro, mai mare cu 0,91% față de cea înregistrată marți, după o zi în care piaţa interbancară a debutat cu cotații de peste 4,78 de lei. Vârful tranzacțiilor a atins 4,83 lei. S-a vorbit despre un atac violent asupra monedei naționale, căruia BNR a putut cu greu să-i facă față. Speculatorii sunt atrași de conjuctura nefavorabilă a finanțelor românești, agravată de OUG 114/2018, care a redus forța politicilor BNR, prin legarea unei taxe pe activele bancare de dobânda de piaţă.
Atacurile speculative profită de conjunctura nefavorabilă caracterizată de inflaţie mare, de deficitul finanţelor publice şi de dezechilibrele externe ale României, exprimate în deficitul comercial şi cel al balanţei de plăţi. Sursa iniţială a dezechilibrelor a fost creşterea cantităţii de lei pe piaţă fără ca excesul să fi fost susţinut de creşterea volumului de mărfuri autohtone. Adică din pix, complet iresponsabil. Importurile au crescut exploziv faţă de exporturi, iar nevoia de valută s-a cronicizat. Momentul de declanşare al atacului a fost oferit de „ordonananța lăcomiei” și de impasul în care se află Ministerul Finanțelor în construirea bugetului cu un deficit de maxim 3%. Ordonanța „Vâlcov – Teodorovici”, care a anunțat taxarea activelor bancare în funcție de media dobânzii de piață la lei, a făcut inutilizabil instrumentul dobânzii de politică monetară folosit de BNR, pentru a potoli inflaţia.
Asta se întâmplă când țara ajunge pe mâna unui grup infracțional, membrii lui fac ce știu: mituiesc, mint și fură. Mită pentru treimea de angajați care poate să-i susțină și pentru pensionari, minciună prin măsluirea cifrelor care trebuie obligatoriu comunicate la organismele europene și furt, prin plasarea preferențială a contractelor cu statul. Doar că minciuna are picioare scurte. Legile economiei de piață nu știu politică și acționează implacabil. Spun mită pentru că măririle aberante ale unor categorii de venituri nu s-a făcut în urma creșterii eficienței în acele domenii. Spun minciună fiindcă au încercat să măsluiască datele economiei naționale, au fost dați de gol și acum nu știu pe unde să scoată cămașa. Aberațiile coaliției de la guvernare au creat inflație și dezechilibre care ne-au împins la un deficit mult peste cele 3 procente admise în UE. La Bruxelles nu poți minți. Au făcut-o grecii și țara lor a intrat într-un colaps care a durat aproape zece ani. De aceea nu avem buget, deși suntem pe sfârșit de ianuarie deja. Spun furt pentru că sarabanda contractelor preferențiale, a concursurilor și licitațiilor trucate continuă cu efervescență, la cote mult superioare oricărei guvernări socialiste anterioare.
Da, țara avea un surplus, în urma creșterilor succesive, dar el trebuia repartizat cu cap, prin investiții inteligente și reglementări echitabile, care să asigure distribuirea sa uniformă. Dacă toate astea par vorbe aduse din condei, uitați-vă la facturile primite luna aceasta. Mie mi-a venit o factură de gaz de 700 lei (la 100 mp locuință), față de 400 lei exact acum un an pe vremea asta, când au fost cam aceleași temperaturi exterioare. Telefonul, apa, lumina, alimentele, toate sunt cu 15-30% mai scumpe, ratele la bancă sunt mai mari. Pensiile au crescut cu 100 lei, dar cheltuielile individuale ale pensionarilor au crescut și ele cu peste 300 lei. Fără presiuni exterioare, fără stare de război, fără crize interne, fără catastrofe naturale. Doar din prostie, minciună și furt.
Pe plan extern, Parlamentul European a aprobat un proiect potrivit căruia țările care vor încălca normele statului de drept sau nu vor lupta eficient împotriva corupţiei riscă suspendarea finanţărilor de la Uniunea Europeană. Un grup de şase experţi, dintre care doar unul din partea statului analizat, va monitoriza situaţia şi va publica un raport anual, care va sta la baza deciziei. Pentru a proteja beneficiarii finali ai finanţărilor, UE va obliga statele sancţionate să finanţeze proiectele suspendate din propriul buget. În același timp, statul sancționat nu va fi scutit de la plata obligațiilor la bugetul comun. Valul de minciuni debitate în PE de ridicolul nostru premier, secondat de ministrul justiției, nu mai stârnesc râsete și nici milă, ci doar un enorm dispreț. Când îți spun mai mulți că greșești, încerci să te corectezi. Numai noi ne încăpățânăm să tolerăm un grup de incapabili pentru care plătim cu toții, iar decontul a venit deja.