Ciprian MITOCEANU
scriitor
În condiţiile în care lupta cu statul paralel pare să se fi încheiat – foarte curând corupţia o să fie legalizată – gaşca de parveniţi care siluieşte ţara (condus e prea mult spus) şi-a îndreptat atenţia către alte fronturi. Aşa, să fie linişte în ţară şi să se termine odată pentru totdeauna cu statul paralel, Soros şi mulţinaţionalele.
Codrin Ştefănscu şi Eugen Nicolicea au găsit deja un duşman pe care au intenţia să-l trateze cu cea mai mare seriozitate. Astfel, cei doi lideri PSD şi-au pus în cap să modifice Codul Penal şi să reînvie zilele când calomnia şi insulta erau considerate fapte penale şi pedepsite cu până la 3 ani de închisoare. Asta pentru că cei doi domni s-au săturat ca politicienii să fie înjuraţi de fiecare dată când ies în public.
Au şi politicienii ăştia sensibilitatea lor, nimic de spus. Ba, dacă stăm şi analizăm bine ajungem la concluzia că sunt chiar mai sensibili decât oamenii de rând. Atât de sensibili că este nevoie de o lege care să le protejeze echilibrul emoţional, karma, zenul şi ce li se mai năzare. Ciudată specie, politicienii… Au alergie la puşcărie şi îşi susţin nevinovăţia până în pânzele albe. Ei nu au făcut nimic; nu pot explica cum şi-au tras averi de miliarde muncind la stat câţiva ani dar sunt nevinovaţi. Statul paralel fabrică dosare şi, mai nou, atentează la sensibilitatea lor sufletească, cu „activiştii ăştia social, plătiţi regeşte, că mulţi dintre ei nu au un loc de muncă concret, doar o perturbă pe banii care îi primesc pentru treaba asta. Cât să mai tolerăm? Azi vin şi vandalizează intrarea în Ministerul de Justiţie, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnalişti, mâine, poimâine intră şi în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica şi repede”. Vorbele îi aparţin lui Codrin Ştefănescu, secretar general PSD. Care îşi imaginează că e ca la ei, la PSD, când vine vorba de postaci şi mitingăi căraţi la Bucureşti pentru ceva mici şi doza de tărie. NU dai banul, nu mişcă nimeni un deget.
Indivizii ăştia care ne conduc au ajuns la aşa un grad de nesimţire încât nu mai concep că cineva le-ar putea cere socoteală din proprie iniţiativă ci fac asta doar dacă sunt plătiţi. Ei cred că reproşurile se obţin la fel ca şi laudele, adică plătind fiecare laudă, fiecare plecăciune, fiecare sărut de Iudă pe pantof. Şi cer ca cei care-i înjură să fie pedepsiţi. Exemplar, dacă se poate. Cei care au furat ţara asta ani întregi, care au făcut averi de miliarde din contractele cu statul să fie achitaţi, eventual să primească despăgubiri. Dar cine-i înjură pe ei… Se zvonea că se vor relua lucrările la Canalul Bucureşti-Dunăre, visul lui Ceauşescu; oare asta-i aşteaptă pe calomniatori? Posibil; călătoria în timp a început, suntem tot mai aproape de 1989.
Cred că nu întâmplător zilele acestea a fost declanşată o campanie de susţinere a Doamnei de Fier (eventual Ruginit) a României, Viorica Dăncilă. Se spune că niciun alt premier nu a fost silit să îndure atâta batjocură şi atâtea jigniri din partea celor care le vrea doar binele. E adevărat, niciun alt premier nu a avut parte de atâtea înjurături dar, la drept vorbind, care premier a mai făcut atâtea gafe (şi nu numai de exprimare)? Şi, că tot veni vorba de jigniri, ce părere au susţinătorii Doamnei de Fier despre „combaterea Holocaustului”? Încă nu s-a găsit nimeni care să o reclame la Consiliul pentru Combaterea Discriminări? Din câte ştiu eu, există prevederi legale care sancţionează astfel de derapaje declarative.
Politicienii, sărmanii de ei, se simt jigniţi. Zilele acestea liderii PSD au fost huiduiţi la Braşov şi Sibiu. O experienţă teribilă pentru ei… Dar, din înregistrările prezentate pe la televiziuni se vede clar atitudinea provocatoare a celui care s-a săturat de politicieni jigniţi în spaţiul public. Codrin Ştefănescu nu a încercat să discute cu protestatarii, s-a dus spre ei cu tupeul celui care caută sămânţă de scandal. Sfidător şi zâmbind sarcastic; acea atitudine pe care o au copiii care zădărăsc câinii aflaţi dincolo de gard. Ştefănescu şi Nicolicea ştiau că nu se expun vreunui pericol, protestatarii erau prea puţini iar forţele de ordine prea multe. Aşa că au agitat spiritele. Şi, când faci aşa ceva, rişti să fii jignit sau mai rău. Să ne aducem aminte că, dacă ai de-a face cu vreun beţiv şi reclami la poliţie, omul legii te întreabă „L-aţi provocat cu ceva?”. Cu alte cuvinte „Ţi-ai căutat-o?”.
Sensibili politicieni mai avem; pentru ca ei să lucreze liniştiţi la propăşirea ţării o să ni se interzică dreptul de le cere socoteală. Aşa se sădesc seminţele dicaturii. Mai întâi incriminăm jignirile în spaţiul public, apoi mai vedem.
Ceauşescu revine. Doar că de data aceasta nu e singur, ne confruntăm cu o invazie de Ceauşeşti pe toate nivelele. Şi se pare că noua generaţie de dictatori a învăţat ceva din greşelile precedentului şi au inventat legile cu dedicaţie şi Jandarmeria.