Până pe 25 ianuarie, primăriile au obligaţia de a completa declaraţia şi de a vira Fondul Naţional pentru Mediu contribuția pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, respectiv 50 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri nereciclate. În 2018, ținta de reciclare a fost de 35%, iar din acest an este de 45%.
În această perioadă, funcţionarii din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces au asigurat consultanţă primăriilor în privinţa completării declaraţiilor şi calculării sumelor care trebuie virate la Fondul Naţional pentru Mediu.
Potrivit celor precizate de Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces, primăriile au de plătit sume importante, de la câteva zeci de mii, până la câteva sute de mii de lei. Banii sunt plătiţi din bugetele locale. Această taxă se achită o dată pe an, iar primăriile care nu se achită de această obligaţie riscă să fie amenzi din partea Gărzii de Mediu.
„Sunt sume destul de mari care ajung în contul AFM, sume care se întorc pe alte programe, cum ar fi Casa Verde, Rabla, nu şi pe cel vizând gestionarea deşeurilor. La deşeuri acum au fost repartizate nişte sume pentru conştientizare în vederea colectării selective a deşeurilor. Ar trebui să fie alocate mai multe fonduri pentru închiderea depozitelor neconforme şi investiţii, deoarece pentru deşeuri se colectează cei mai mulţi bani, dar nu ne ascultă nimeni”, a declarat Ovidiu Aparaschivei.
Oficialul a adăugat că au fost solicitate de la AFM fonduri pentru închiderea depozitelor neconforme de la Săveni şi Darabani, însă răspunsul a fost acela că pentru cele două obiective vor fi primiţi bani europeni.