Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, s-a prezentat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat de procurori în dosarul în care s-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a acestuia. Tobă a stat în sediul DNA aproximativ 20 de minute, iar la ieşire a declarat că i-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de favorizare a făptuitorului. „Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale vizavi de comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoaşteţi foarte bine, niciodată nu am comentat un dosar penal, cu atât mai mult nu îl voi comenta acum. De asemenea, faza de urmărire penală este o fază confidenţială şi vă rog să mă înţelegeţi că nu vă pot… Cum v-am spus şi la început, în continuare cred în nevinovăţia mea şi voi prezenta toate probele”, a afirmat Tobă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Un comunicat DNA arată că Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane – şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Potrivit DNA, pe 1 aprilie, în contextul în care procurorii anticorupţie instrumentau dosarul prin care au fost trimişi în judecată Gabriel Oprea şi alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru de Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente. Procurorii arată că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale. DNA susţine că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative şi dă ca exemplu căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 de lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 de lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 de lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 de lei, stilouri în valoare de 13.000 de lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI.
Astfel, la începutul lunii septembrie, DNA a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii a ministrului de Interne, lucru care s-a produs joi. Între timp, Petre Tobă a demisionat de la conducerea Ministerului de Interne.