Zeci de tineri din Botoşani aspiră la o carieră în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Dovada cea mai bună este numărul destul mare al celor care au participat duminică la concursurile de admitere organizate de cele cinci şcoli de agenţi de poliţie sau de subofiţeri MAI (n.r. – Şcoala de agenţi „Vasile Lascăr” Câmpina, Şcoala de agenţi „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca, Şcoala agenţilor poliţiei de frontieră „Avram Iancu” Oradea, Şcoala de subofiţeri pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldeşti şi Şcoala de subofiţeri jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni).
Cei mai mulţi vor să devină poliţişti, însă numărul exact al celor declaraţi admişi nu se cunoaşte. „La sesiunea din ianuarie a.c. au fost înscrise 156 de persoane însă nu ştim câţi candidaţi au fost admişi pentru că sunt mulţi care au optat pentru codul de identificarea în locul numelui, iar şcolile nu au comunicat încă rezultatele pe fiecare centru de recrutare”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. În schimb, 30 botoşăneni au fost admişi la Şcoala de subofiţeri jandarmi de la Fălticeni, alţi 10 a Şcoala de subofiţeri pompieri, în timp ce la Şcoala de agenţi pentru poliţia de frontieră în drepul candidaţilor a fost trecută ca unitate de selecţie inspectoratele regionale, nu serviciile teritoriale de la nivel judeţean, astfel că nici aici nu se cunoaşte o situaţie exactă.
Interesul pentru aceste locuri scoase la concurs de şcolile postlicealae ale MAI a crescu în ultimii doi ani după ce, în încercarea de a acoperi deficitul de personal de la nivelul structurilor lăsat în urmă de pensionările masive din 2016 şi 2017, ministrul Afacerilor Interne a decis să scurteze perioada de şcolarizare. Astfel, cei care au fost admişi acum la şcolile de agenţi sau de subofiţeri au şansa să fie încadraţi pe funcţii în noiembrie 2019.
Munca putina spre deloc, bani multi. Toți puturosii vor asta. De aceea e așa concurenta.