O fată de numai 15 ani a ajuns la Iaşi în stare gravă, după ce a fost diagnosticată de medicii botoşăneni cu meningoencefalită.
Cazul a intrat în atenţia medicilor duminică seară, când mama unei tinere din satul Borzești, comuna Ungureni a sunat la 112 pentru a cere ajutorul cadrelor medicale pentru fiica ei. Femeia le-a spus medicilor că fata acuza dureri de cap încă de la primele ore ale dimineţii, iar spre seară a început să aibă febră, vărsături şi apoi şi-a pierdut cunoştinţa.
După apelul femeii, la fața locului s-a deplasat o ambulanță cu medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care a transportat-o pe micuţă în comă la spital. Aceasta a fost preluată de medicii specialişti de la Secţia de Boli Infecţioase, unde i s-a făcut o puncţie lombară, o analiză necesară pentru confirmarea sau infirmarea meningitei.
Din păcate, afecţiunea s-a confirmat, iar tânăra a fost trimisă de urgenţă la Iaşi cu o ambulanţă cu medic. „Pacienta a fost diagnostictă cu meningoencefalită şi transportată la Iaşi în comă de gradul I-II”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.
Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, acesta fiind al cincilea caz de meningită confirmat la Botoşani într-un interval de o lună, celelalte patru fiind confirmate la adulţi.
Encefalită reprezintă o inflamație a creierului. Uneori această inflamație poate cuprinde și meningele, situație în care avem de a face cu o meningoencefalita.
Din punct de vedere etiologic, encefalitele pot fi de cauza virală, bacteriană, fungica sau autoimună, de departe cele mai multe fiind de natură virală. Dintre acestea, cea mai întâlnită este encefalită cu virus herpes simplex.
Poartă de intrare a virusului diferă de la virus la virus. Există virusuri care se transmit de la om la om -HSV, EBV. Arbovirusurile necesită un anumit vector-țânțar, căpușă. În alte situații, este vorba de reactivarea unui virus prezent în organism, inactiv- herpes simplex.
Anumite virusuri necesită prezența unei stări de imunosupresie pentru a determina o encefalită manifestă clinic – citomegalovirus, virusul varicelo-zosterian.
Cele de natură bacteriană, cum ar fi infecția cu mycoplasma sau rickettsii, sunt rare și componentă meningitica este mult mai bine exprimată.