Guvernarea PSD-ALDE încearcă să forţeze administratorii fondurile de pensii din Pilonul II să investească în parteneriate public-private. Şi asta în condiţiile în care parteneriatele de public-privat nu sunt forme viabile nicăieri în Europa, lucru reiterat de nenumărate ori de către oficialii Comisiei Europene, inclusiv de către comisarul pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.
„Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II de pensii. Mai mult de atât: am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii să investească în parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreţi dovadă mai mare a faptului că nu vrem să desfiinţăm acest pilon, dând această posibilitate de investiţii în parteneriate publice-private? Nu vrem să deranjăm, nu vrem să supărăm, nu vrem să desfiinţăm, dar vrem să informăm populaţia ce este cu banii lor şi cât s-a strâns acolo. Să ia o decizie în cunoştinţă de cauză”, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, social-democratul botoşănean Marius Budăi.
Ministrul Muncii a menţionat, totodată, că banii depuşi deja în Pilonul II nu se pot muta la Pilonul I, iar deponenţii pot beneficia de sumele strânse în momentul în care ies la pensie. „Nu aş vrea ca populaţia să creadă, şi fără să critic Pilonul II de pensii, că banii din acest pilon vor asigura la pensie nu ştiu ce sumă. Din calculele noastre, până acum cei mai mulţi vor fi cei care vor lua 30, 40, şi 50 de lei lunar. Diferenţa între Pilonul I de pensii, care este un pilon social, şi Pilonul II de pensii este că prin Pilonul I, oricât am trăi, vom avea pensia asigurată. În Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo până se va termina ceea ce am contribuit”, a subliniat demnitarul.
Pilonul II, sabotat prin comisioane
Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută pe data de 21 decembrie la Palatul Victoria, reducerea comisionului de administrare la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%, care va fi împărţit între Casa de Pensii şi administratorii fondurilor private. Celălalt comision de 0,05% pe lună, a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului.
Economiştii, printre care şi profesorul de la ASE, Cristian Păun susţin că de fapt, prin Ordonanţa dată la finalul anului, Guvernul a îngropat Pilonul II de pensii: „Oricum ai da-o, românii pierd bani”. „Adio Pilon II! Şi rămâi cu bine… Nu pot să ia cu japca acei bani pe CNP (n.r. – Casa Naţională de Pensii) așa că: scad drastic comisioanele de administrare (administratorul privat este obligat să facă muncă gratuită – o aberație); un randament mai mare peste rata inflației se va taxa exponențial (administratorii privați mai performanți vor fi taxați suplimentar – o aberație); mutarea banilor la Pilonul I nu e posibilă, fiind vorba de bani privați și sisteme de pensii diferite. Banii rămân acolo, dar vor fi administrați nu privat, ci de stat (dacă opțiunea ta e Pilonul I). În plus de administrarea de către stat a banilor acumulați până acum prin Pilonul II, dacă optezi pentru Pilonul I, cotizația ta va merge ulterior integral la un sistem fără acumulare, din care se plătesc pensii speciale / ocupaționale / sociale și care este pe un mare deficit ce crește constant. Dacă optezi pentru Pilonul II, banii rămân în administrare privată dar nu mai există stimulentele ca această industrie să existe sau să reziste (primele două argumente)”, remarcă Cristian Păun.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau la 30 noiembrie anul trecut 7,216 milioane de participanţi.