În perioada septembrie – decembrie 2018, societatea Eltrans a obţinut 124.000 de lei, din administrarea parcărilor cu plată, respectiv încasări din parcometre, plăţi prin SMS, card şi blocări roţi.
În medie, zilnic, o sută de botoşăneni au optat pentru plata parcării prin SMS. Lunar, societatea a eliberat 80 de abonamente persoanelor care au ales această modalitate de plată. Un abonament costă o sută de lei.
„Încasările sunt bune, dar este loc de mai bine. 20% din veniturile obţinute reprezintă cota care revine primăriei. Mai avem cheltuieli cu mentenanţa, cu deszăpezirea parcărilor”, a declarat Victor Ivănescu, director general al societăţii Eltrans.
Potrivit oficialului, de la deschiderea parcărilor cu plată, nu au fost probleme, înregistrându-se doar unele nemulţumiri în rândul celor care s-au trezit cu maşinile blocate.
Pentru deblocarea roţii maşinii, în caz de neplată a taxei de parcare, şoferul plăteşte 37 de lei, la care se adaugă amenda aplicată de Poliţia Locală. Potrivit regulamentului aprobat de consilierii municipali, amenda variază între 100 şi 500 de lei, însă, în condiţiile în care se achită amenda în termen de 15 zile, se plăteşte jumătate din suma minimă, respectiv 50 de lei.
La această dată nu funcţionează parcometrele de la Piaţa Viilor, Primăverii şi Griviţa. „Aceste parcometre sunt nefuncţionale şi, decât să le reparăm, mai bine cumpărăm altele noi. Intenţionăm să luăm un parcometru de la Bazar, acolo unde sunt două parcări mici, şi să-l ducem în Piaţa Viilor. La Bazar să rămână un singur parcometru pentru ambele parcări. Cred că vom muta parcometrul luna viitoare”, a explicat Victor Ivănescu. În municipiu sunt parcări cu plată în următoarele zone: Bazar 1 (în faţa Bazarului Tati), Bazar 2 (în faţa Magazinului Piticot), Piaţa Centrală (Comaliment), BRD (vizavi de BIG), Xandor (strada Marchian), Banca Transilvaniei (strada Marchian), strada Ştefan Luchian (în spatele Primăriei Botoşani), Parcarea Elvila, în faţa Complexului Romarta, în faţa Casei Corpului Didactic, în faţa sediului Nord Proiect.
După şase luni de administrare a parcărilor cu plată, conducerea societăţii va prezenta un raport, care va include şi unele propuneri pentru aleşii locali. Potrivit regulamentului, după şase luni, unitatea poate să investească în achiziţionarea de noi parcometre, cu atât mai mult cu cât la nivelul primăriei se are în vedere înfiinţarea de noi parcări cu plată.