Anul 2019 a adus personalului din învăţământ bani în plus la salariu. „Cu 1 decembrie sporul de suprasolicitare neuropsihică a intrat în calculul salariilor personalului de predare, iar atunci când s-a făcut plata salariilor pe 14 ianuarie, salariile au fost majorate cu 10%. Vorbim doar de personalul de predare”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Referindu-se la acest spor, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că mulţi angajaţi din sistem susţin că se produce o salarizare discriminatorie în învăţământ, unora acordându-se drepturi şi altora nu. „Noi am făcut prin federaţie adrese pentru a solicita revizuirea salarizării pentru anumite categorii de personal didactic, inclusiv personalul didactic auxiliar, personalul de conducere, îndrumare şi control, care nu sunt beneficiarii acestui spor”, a precizat liderul LSI.
Începând cu 1 ianuarie 2019, tot personalul din învăţământ primeşte indemnizaţie de hrană, ce se va regăsi în salarii, începând cu luna februarie. Indemnizaţia este acordată personalului din învăţământ, urmând a beneficia de acest drept şi personalul nedidactic şi reprezintă un plus la salariu de aproximativ 300 de lei. Indemnizaţia se acordă în raport cu zilele lucrate dintr-o lună. În rândul personalului nedidactic există nemulţumiri încă de anul trecut, deoarece nu a beneficiat de majorarea de 20% acordată începând cu 1 martie 2018. De această majorare nu a beneficiat nici personalul din inspectoratele şcolare.
Dincolo de nemulţumirile legate de acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, Gabriel Hârtie a arătat că, pe ansamblu, salariile în învăţământ au crescut, multe cadre didactice beneficiind de un salariu consistent. Salariul mediu net în învăţământ este de 2500 – 2800 de lei. În funcţie de vechime, de gradul didactic, orele suplimentare plătite în regim de plata cu ora, salariul poate depăşi 4000 de lei.