Într-o perioadă în care toate instituţiile se bat cu pumnul în piept cu protecţia datelor cu caracter personal şi intimitatea persoanelor fizice, noile ambulanţe care au ajuns să deservească pacienţii din Botoşani au venit echipate cu camere de filmat în interiorul salonului unde este tratat bolnavul. Cu alte cuvinte, pacientul este filmat în permanenţă în intimitatea lui şi în cele mai jenante ipostaze din momentul în care este aşezat pe targă şi până este dus la spital. La fel de bine este filmat şi personalul medical, care acordă îngrijirile medicale.
12 ambulanțe tip B 4×2, achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” au ajuns într-o primă etapă în judeţul Botoşani, prin intermediul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Dacă personalul de pe ambulanţe nu a primit cu ochi prea buni această dotare, pacienţii cu atât mai puţin, mai ales că aceştia nu sunt informaţi sub nicio formă că sunt filmaţi în permanenţă şi imaginile rămân stocate pe un Hard Disk în ambulanţă, care poate fi accesat uşor de ambulanţier sau asistent. „Habar nu am avut că am fost filmată. Şi ce fac cu imaginile? Nu mi-a spus nimeni nimic. Noroc că nu eram în fundul gol, sau mai ştiu eu”, a spus o femeie care a aflat la Urgenţe că ambulanţa cu care a fost transportată din apropiere de Săveni era dotată cu o cameră în interior.
Achiziţia a fost făcută de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonat de către medicul Raed Arafat. Contactat de Monitorul de Botoşani, coordonatorul SMURD România a confirmat prezenţa camerelor pe noile autosanitare, dar spune că acest lucru este unul firesc şi va ajuta la creşterea calităţii actului medical. „Poziţia camerei este în spatele pacientului şi nu în faţa lui. Mai degrabă ea arată personalul care deserveşte pacientul. Ele sunt pentru controlul calităţii, în primul rând, dar şi pentru protecţia personalului şi al pacientului în caz de reclamaţii. În Europa mai multe servicii folosesc această tehnică sau chiar camere de corp la personalul medical (body cam). Totodată, aceste camere au un scop didactic, pentru că se pot observa punctele slabe în practică şi să fie corectate, tot în favoarea pacientului în final”, a precizat pentru Monitorul de Botoşani, medicul Raed Arafat, şeful DSU.
În prezent camere de supraveghere există şi în Unităţile de Primiri Urgenţe, însă acestea sunt dispuse pe holuri sau în anumite colţuri în care să filmeze aparatura medicală, nicidecum bolnavii în timp ce li se acordă îngrijiri medicale. Unii din asistenţii de pe ambulanţe au încercat să mişte obiectivul camerelor în sus, însă acestea au un unghi de acoperire de aproape 160 de grade, astfel că pot capta imaginile în continuare fără probleme, personalul nefiind încă instruit cu privire la utilizarea lor. „Serviciile de ambulanţă vor primi procedura de utilizare şi cine răspunde de descărcarea periodică. Mai mult, aceste camere sunt similare şi cu camerele care sunt în majoritatea UPU şi care au fost benefice în cazul reclamaţiilor, de multe ori protejând personalul, dar şi pacientul, după caz”, a mai precizat medicul Raed Arafat.
Demersurile pentru achiziționarea de ambulanțe noi a început acum patru ani, după această perioadă ajungând, în sfârșit, 12 și la Botoșani. Zece dintre ele au fost repartizate Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar două la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, valoarea lor depăşind 5 milioane de lei. Potrivit oficialilor, acesta este însă primul lot pentru că în perioada următoare vor fi aduse şi alte ambulanţe SMURD 4×4, dar şi ambulanţe A2 de transport pacienţi precum şi câteva autosanitare de tip C.
Potrivit datelor oficiale ambulanţele de tip B 4×2 au fost cumpărate cu aproape 80.000 de euro, cele de tip B 4X4, cu aproape 90.000, preţurile incluzând şi TVA 19%.