Poliţiştii de frontieră botoşăneni şi-au făcut bilanţul activităţilor desfăşurate anul trecut.
Astfel, în 2018, traficul prin cele două puncte de trecere a frontierei a cunoscut o creştere, fiind înregistrate 448.900 de treceri ale persoanelor din statele membre ale Uniunii Europene şi 336.900 treceri din state non-UE, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară. De asemenea, au tranzitat frontiera şi 256.300 mijloace de transport.
Anul trecut, poliţiştii de frontieră de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani şi din sectoarele de pe raza judeţului au executat 72 acţiuni cu 163 misiuni. „În perioada analizată pe linie de cercetare penală au fost instrumentate 23 de lucrări penale în care au fost cercetate 96 de persoane pentru săvârşirea a 332 de infracţiuni, care au vizat in principal contrabanda cu ţigări, trecerea ilegală a frontierei etc.”, se arată într-o analiză a STPF Botoşani.
În ultimile luni ale anului 2018, la frontiera cu Ucraina, în zona de competență a SPF Dorohoi și SPF Darabani, au fost înregistrate cazuri în domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite în total 32 persoane provenind din Bangladesh şi Pakistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în ţara noastră. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat autorităţile de frontieră ucrainene în vederea punerii în aplicare acordul de readmisie. Potrivit aceluiaşi document, se menține în continuare riscul de introducere ilegale a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, saci de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. „Ca factor de noutate, cetăţeni ucraineni (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obţinerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor. În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii ucraineni, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate”, se mai arată în document.
În cursul anului 2018 au fost descoperite şi reţinute în vederea continuării cercetărilor două autoturisme pentru care existau semnalari operative. Persoanele descoperite fac obiectul cercetării în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe.