Uneori nimic nu contează pentru unii botoşăneni, decât atenţia pe care o doresc de la parteneri. Indiferent că îşi sperie familia, copiii, sau că pun pe drumuri cadre medicale care ar putea acorda asistenţă unor oameni care chiar au nevoie de ea, sunt cazuri în care unele persoane trec peste toate aceste situaţii, pentru a avea parte de atenţia celor din jur. Aşa s-a întâmplat şi luni seară, când o femeie în vârstă de 42 de ani, din Draxini, a pus pe drumuri pe soţul venit la Botoşani, un echipaj medical şi şi-a speriat şi copilul.
Totul a început după o ceartă pe care femeia a avut-o cu soţul. Cunoscută cu o slăbiciune pentru băuturile alcoolice, bărbatul i-a atras de mai multe ori atenţia, iar luni au avut o nouă ceartă. Enervat, acesta a plecat la Botoşani pentru a rezolva unele treburi, însă soţia, rănită în orgoliu, a „leşinat” pe patul din casă. Speriat, copilul celor doi şi-a sunat tatăl pentru a-i spune cele întâmplate, iar când bărbatul i-a cerut să încerce să o trezească pe mama sa, acesta nu a obţinut niciun rezultat. Bărbatul s-a panicat şi el, crezând că femeia ar fi putut încerca să se sinucidă, astfel că a plecat spre casă, dar de pe drum a sunat la 112, solicitând ajutorul cadrelor medicale.
Ajuns acasă, acesta a sunat iar, spunând că soţia lui era „în comă profundă”, între timp la faţa locului ajungând şi singurul echipaj cu medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Revenire miraculoasă la vederea ambulanţei
Ca prin minune, însă, în momentul în care cadrele medicale au venit şi se pregăteau să o ducă în ambulanţă, aceasta şi-a revenit miraculos, în plânsetele copilului speriat. Femeia a spus că este bine şi nu mai vrea să meargă la spital, ştiind faptul că urma ca de acolo să vină acasă pe cont propriu.
După ce a semnat refuzul transportului la spital, cadrele medicale s-au întors aşa cum au venit, pierzându-se însă timp într-o zi în care au fost înregistrate 179 de solicitări la doar 17 echipaje de ambulanţă pe întregul judeţ.
„Devin actori desăvârşiţi”
Medicii urgentişti sunt uimiţi de numărul tot mai mare de botoşăneni, în special femei, care vor să îşi pună capăt vieţii, însă numai declarativ, fie cu medicamente care nu le provoacă nici măcar ameţeli, fie prin metode mai violente, dar în aşa fel încât să nu îşi pună viaţa în pericol. „Devin actori desăvârşiţi. Au început să ştie câte şi mai ales ce fel de pastile să ia. Să ajungă la spital, dar să nu păţească nimic. Dramatizarea face totul, şi când le spui că le faci spălături gastrice deja încep să dea semne că îşi revin”, a spus un asistent din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean.
Dacă ar fi aplicata o lege privind plata cheltuielilor cu ce implica deplasarea ambulanței și a unei amenzi în cazul chemării nejustificate a acesteia nu ar mai fi atât de mulți actori.