Acuzat că a îngheţat pensiile de asigurări sociale şi cele de agricultori, ministrul botoşănean al Muncii, social-democratul Marius Budăi se apără şi susţine că, de fapt, calendarul majorărilor de pensie a fost devansat. „La 1 septembrie valoarea punctului de pensie va fi de 1.265 lei. Am avut tot timpul discuţii asupra datei de 1 ianuarie. Noi am acordat această majorare în avans, majorarea care ar fi trebuit să fie la 1 ianuarie 2019 a fost acordată de la 1 iulie 2018, cu mult peste rata inflaţie şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Noi suntem în avans cu aceste creşteri şi vom continua să procedăm la fel”, a declarat Marius Budăi.
Guvernarea PSD pregăteşte majorarea de pensii înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în toamnă, a lăsat să se înţeleagă ministrul Muncii. „Creşterea pe care ar fi trebuit să o acordăm la 1 ianuarie 2020 o vom acorda mult peste creşterea inflaţiei la 1 septembrie 2019. La ultima şedinţă de Guvern, din discuţiile cu doamna prim ministru (n.r. – Viorica Dăncilă) şi ministrul Finanţelor (n.r. – Eugen Teodorovici) am introdus în acea Ordonanţă şi aceste majorări de valoare de punct de pensie… Am scris şi acolo exact pentru a arăta părinţilor şi bunicilor că ceea ce am promis facem şi să stea liniştiţi că noi vom urma calendarul majorării punctului de pensie aşa cum am promis”, a mai spus Budăi.
Cert este că de la 1 ianuarie, de pensii mărite s-au bucurat doar pensionarii militarii şi cei parlamentari. Astfel, din prima zi a acestui an cuantumul pensiilor militare de stat s-a indexat cu rata medie anuală a inflaţiei, respectiv 1,3%. Dar nu este vorba de rata inflaţiei pe anul 2018, ci de rata inflaţiei pe anul 2017. Tot de la 1 ianuarie şi pensiile speciale ale parlamentarilor au crescut, ele fiind raportate la salariul minim, care a fost majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru cei cu studii superioare.