Cel mai mic oraş din România, Băile Tuşnad, atrage anual aproape jumătate de milion de turişti, majoritatea dornici să se bucure de tratamentele cu ape minerale.
Curele de tratament cu ape minerale făcute la Băile Tuşnad sunt renumite nu doar în România, fiind an de an căutate de sute de mii de turişti români şi străini. Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în care se menţionează prezenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative, folosite de către localnicii satelor din apropiere.
Cel mai mic oraş al ţării, situat în partea de sud a depresiunii Ciucului, la o latitudine de 650 de metri, între munţii Harghita şi Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului, de-a lungul anilor, a devenit una dintre cele mai frumoase şi căutate staţiuni balneoclimaterice din România. Aflată în judeţul Harghita, la 32 de kilometri sud de Miercurea Ciuc, 37 de kilometri nord de Sfântu Gheorghe, 67 de kilometru de Braşov şi 35 de Baraolt, staţiunea Băile Tuşnad este uşor accesibilă. Se poate ajunge aici atât pe calea rutieră, cât şi cu ajutorul trenului.
Distanţa dintre Botoşani şi Băile Tuşnad, este de 304 kilometri şi poate fi parcursă cu autoturismul în aproximativ cinci ore, în funcţie de trafic.
Recomandată pentru boli de inimă
Staţiunea se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii, iar una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi, este Masivul Ciomad. Băile Tuşnad le oferă turiştilor tratamentele cu ape minerale.
Aerul curat este principalul atu al staţiunii, iar pe lângă asta, tratamentele cu ape minerale la Tuşnad sunt renumite în întreaga lume.
Există o legendă care spune că, în anul 1800, fiul unui cioban, care suferea de o boala gravă, s-a vindecat miraculos la Băile Tuşnad, iar această minune a împins din ce în ce mai mulţi oameni să caute puterea vindecătoarea a apelor minerale de acolo.
Izvoarele Stănescu, Apor şi Mikes (cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate), mofetele si climatul subalpin sunt factorii naturali de cură ai staţiunii Tuşnad.
Tot aici găsim mofeta care emană bioxid de carbon, gaz uscat. Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Răsăriteni şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită, la noi în tară, în scop terapeutic este un fenomen unic în lume.
Mii de turişti vin anual, la Băile Tuşnad să trateze afecţiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic, tulburări circulatorii, afecţiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii), afecţiuni ale sistemului nervos (nevroza astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, de oboseala fizică şi intelectuală), afecţiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcţionale ale colonului, gastrită, enterocolite, dischinezii biliare), afecţiuni endocrine (hipertiroidie, uşoară, insuficienţă suprarenală, boala Basedow).
Lacul Sfânta Ana, magnet pentru turişti
Pe lângă tratamentele de care pot beneficia turiştii, staţiunea are mai multe obiective turistice, care atrag anual interesul vizitatorilor români, cât şi a celor veniţi din străinătate. Cursul de apă principal al staţiunii este Oltul, iar pe lângă acesta, chiar în mijlocul staţiunii este plasat Lacul Ciucaş, care a fost creat în scop turistic.
Una dintre atracţiile turiştilor este Turnul Apor, care este situat la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Turnul Apor este un punct de belvedere construit în 1883.
Lacul Sfânta Ana trezeşte un interes sporit vizitatorilor, acesta fiind un lac vulcanic, singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat pe teritoriul judeţului Harghita, în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tuşnad. Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu, din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupţii vulcanice în Carpaţi şi în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.
Rezervaţia naturală Piatra Şoimilor
Rezervaţia naturală Piatra Şoimilor (Stanca Şoimilor) reprezintă o altă atracţie a turiştilor.
Aflată în capătul sudic al Munţilor Harghitei, rezervaţia botanică şi geologică are o suprafaţă de 1,5 hectare şi reprezintă o stâncă formată din rocă magmatică (andezitică), de culoare brun-cenuşie, împrejmuită de vegetaţie lemnoasă. Aceasta se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud, fiind situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca pe malul drept al Oltului la o înălţime de 824 de metri şi oferă o privelişte excelentă asupra defileului Oltului, staţiunii Tuşnad, vârfurilor Vártető, Surduc şi Ciomatu.
Turism ecumenic
Cei care vor să se roage sau pur şi simplu să admire picturile bizantine, au posibilitatea să meargă la biserica Ortodoxă din Băile Tuşnad, amplasată chiar în centrul staţiunii. Construcţia bisericii a început în 1939 şi datorită Dictatului de la Viena lucrările au fost întrerupte, biserica fiind terminată abia în anul 1978. Biserica are un stil arhitectonic, bizantin în formă de cruce cu trei abside: altarul şi lateralele.
Lăcaşul de cult deţine matricole şi protocoale din 1934, icoane şi cărţi vechi din Secolul al XVIII-lea.
Un punct de atracţie este şi Capela Sfânta Ana, aflată lângă lacul cu acelaşi nume. Capela a fost construită în 1977 pe locul unei vechi bisericuţe de lemn şi constituie pentru romano-catolici un loc de pelerinaj la sfârşitul lunii iulie.