spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTSirenele vor suna din nou

Sirenele vor suna din nou

Mâine, începând cu ora 10, va avea loc un nou exercițiu de alamare publica, denumit generic “Miercurea Alarmelor”. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au precizat că aceste exerciţii se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2019, în prima zi de miercuri. „Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării permanente a acestor antrenamente lunare, deși pot genera disconfort în rândul populație”, au subliniat reprezentanţii ISU.

Aplicaţia va avea loc între orele 10 şi 11, când mai multe sirene existente la nivelul unităților administrativ – teritoriale din județ vor fi activate rând pe rând, reprezentanţii ISU dorind să verifice astfel funcționarea mijloacelor de alarmare a populației și îmbunătățirea timpului de reacție a autorităților în situații speciale de urgență. Totodată, susţin cei de la ISU, se urmărește pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare publică.

Tipurile principale sunt alarma aeriană şi alarma la dezastre, la care se adaugă prealarma aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Concomitent cu aceste aplicaţii Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat anul trecut o aplicaţie Ro-Alert, care are scopul de avertizare a populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Aplicaţia, care permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast direct pe telefonul mobil întregi populaţii dintr-o anumită zonă, nu anunţă însă şi producerea de cutremure.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
13.8 °
12.8 °
90 %
2.2kmh
100 %
S
22 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...