Cei peste 10.000 de botoşăneni cărora le expirau cardurile de sănătate anul acesta pot sta liniştiţi. Măcinaţi de cheltuielul enorme cu menţinerea pe linia de plutire a sistemului, cei de la CAS au decis ca termenul de valabilitate al cardului național de sănătate să fie prelungit de la 5 ani la 7 ani. Asta după ce şi în luna iulie, la propunerea Ministerului Sănătății, a fost aprobată o Hotarâre de Guvern prin care se prelungea, de la 5 la 7 ani, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018. De asemenea, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013. La fel se va întâmpla şi cu cele din ianuarie 2019. „De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate”, se arată într-un comunicat al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).
Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CNAS, în secțiunea „Servicii” – „Verificare asigurat” sau utilizând linkul: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html
Astfel, prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilității certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru anul 2018 – 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naționale de asigurări de sănătate, precum și a bugetului FNUASS de cheltuielile aferente distribuirii acestora.
La nivel naţional, 730.000 de asiguraţi ar fi trebuit să primească noi carduri de sănătate, la nivelul judeţului fiind peste 10.000 de astfel de cazuri.
Mii de botoşăneni au refuzat chiar să primească plicul cu cardul de asigurări de sănătate din motive „de conştiinţă sau religioase”, iar alte câteva mii nu au fost găsiţi acasă de poştaşi. Mai exact, unii refuză să pună mâna pe card deoarece consideră că este un instrument diavolesc şi i-ar duce direct în Iad, iar alţii au plecat la muncă în străinătate sau în alte judeţe fără a declara acest lucru. Pe lângă acestea, alte câteva mii nu au fost folosite niciodată, deşi au fost ridicate de posesori, în total existând peste 5.000 de astfel de carduri la nivelul judeţului.