Angajaţii sistemului de protecţie socială vor primi sporurile conform buletinelor de expertizare a locurilor de muncă şi nu la nivelul lunii decembrie 2018 aşa cum se decisese iniţial. Anunţul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de protestul anunţat de Sindicatul „Impact”. „Noi am avut câteva runde de întâlniri cu sindicatul ţi cu personalul care trebuie să beneficieze de aceste sporuri. La ultima şedinţă am stabilit ca doamna director Doina Nacu şi doamna Camelia Socianu, liderul de sindicat, să meargă la Bucureşti pentru discuţii lămuritoare. S-au întors în aseară şi vom avea o întâlnire acuma dimineaţă. În mare, problemele s-au clarificat, în sensul că rămâne sporul de 50%, dar numai că vor trebui să facă o analiză riguroasă la cine se va acorda. De exemplu, şefii de centre poate că nu ar trebui să primească 50%, pentru că ei nu stau toată ziua cu asistaţii”, a declarat Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.
De asemenea, Doina Nacu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani a afirmat că problemele şi-au găsit o oarecare rezolvare. „Ne-am întors la Bucureşti la ora 2:00 şi cred că avem veşti bune. Se vor acorda sporurile cele din ultima zi a anului 2018, adică cele conforme cu buletinele de expertizare a locurilor de muncă făcute de DSP”, a declarat Doina Nacu.
Sindicatul „Impact”, a anunţat pentru astăzi, între orele 11.00 şi 13.00, un miting de protest în faţa sediului DGASPC Botoşani. Sindicaliştii erau nemulţumiţi că în acest an nu li s-au acordat sporurile aşa cum le-au fost promise şi conform buletinelor de expertizare a locurilor de muncă, ci la nivelul lunii decembrie 2018, adică toţi angajaţii au primit toţi sporuri de 15%. „E şi normal să apară nemulţumiri, pentru că sunt oameni care lucrează cu persoane cu handicap şi au nevoie de fiecare bănuţ”, declara Sebastian Lemni, prim-vicepreşedinte al Sindicatului „Impact”, înainte de luarea deciziei de la Bucureşti.
Conducerea DGASPC susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza celebrei Ordonanţe 114, mai cunoscută sub denumirea de „taxa pe lăcomie”, care prevede ca sporurile să fie îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018.